Categories: Atlas diet

Dieta dla grupy krwi „A”

Dieta dla grupy krwi „A”

Dla osób mających grupę krwi „A” najlepsza jest dieta wegetariańska, gdyż uważa się, że ich przodkami byli pierwsi imigranci, którzy z naturalnych przyczyn byli przystosowani do rolniczego trybu życia, a także takiego samego sposobu odżywiania.

Odstawienie mięsa bardzo szybko daje efekty w postaci zgubionych kilogramów, gdyż produkty pochodzenia zwierzęcego w znaczący sposób wpływają na spowolnienie przemiany materii u osób mających tę grupę krwi. Winą za to należy obarczyć tłuszcz zwierzęcy, który odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Jakie produkty należy ograniczyć?

Osoby z grupą krwi „A” powinny również ograniczyć ilości spożywanego nabiału, gdyż jest on przez nie wolno trawiony, a ponadto powodu reakcje insulinowe, co również bardzo mocno osłabia metabolizm. Co więcej, przetwory mleczne zawierają nasycone tłuszcze, które osłabiają serce, mogą powodować cukrzycę i otyłość. Sporną kwestią jest zboże jakim jest pszenica, gdyż uważa się, że osoby z tą grupą krwi mogą ją spożywać, ale tylko w  niewielkich ilościach, gdyż przyjmowanie jej w nadmiarze może zaskutkować dużym zakwaszeniem tkanki mięśniowej.

Pokarmy polecane osobom z grupą krwi „A”

Natomiast pokarmy polecane to wszystko o obniżonej zawartości tłuszczu, a także warzywa i pozostałe zboża. Zatem to, czego osoby z grupą krwi „A” zdecydowanie powinno unikać, to przede wszystkim mięso, które  przez to, że jest słabo trawione, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej oraz zwiększa ilość toksyn trawiennych, a ponadto nabiał, który może zaburzać przemianę materii niezbędnych organizmowi składników odżywczych.

Jeśli chodzi o warzywa, to nie wolno jeść fasolki nerkowatej, gdyż jej działanie zaburza wydzielanie enzymów odpowiadających za trawienie, a także fasolki limejskiej, która ma takie samo działanie, a w dodatku spowalnia metabolizm. Niepolecana jest również wspomniana wcześniej pszenica.

Jeżeli chodzi o produkty polecane, to są to na pewno oleje roślinne, które pomagają usuwać wodę z organizmu i poprawiają trawienie, produkty sojowe, które organizm trawi bardzo szybko, warzywa, które poprawiają perystaltykę jelit i ananasy, wpływające dodatnio na utylizację zbędnych kalorii.

Spis ten jednak nie wyczerpuje całkowicie tematu, gdyż dieta dla grupy „A” dokładnie opisuje, które z poszczególnych produktów żywnościowych można spożywać, a których zdecydowanie należy się wystrzegać.

Jeśli chodzi o mięso, to najlepiej byłoby całkowicie z niego zrezygnować, ale przeważnie jest to niemożliwe, więc te jego rodzaje, których na pewno nie wolno jeść, to między innymi mięso bażanta, kaczki, królika i kuropatwy,baranina, bekon, cielęcina, dziczyzna, szynka, wątróbka, serca i wołowina, także mielona.

Polecane owoce morza to ryby takie jak szczupak, pstrąg morski, sardynka, sieja, okoń srebrny dorsz, karp, łosoś, granik, makrela czy pstrąg tęczowy, a także ślimaki. Nie można za to jeść homarów, kalmarów, kawioru, krabów, bieługi, flądry, barakudy, łososia, ostryg, ośmiornicy, raków czy małży.

Z nabiału wskazane jest mleko sojowe oraz ser sojowy, nie poleca się zaś mleka (bez względu na zawartość tłuszczu), lodów, masła, serwatki, serów – brie, gouda, camembert czy serków wiejskich.

Do polecanych tłuszczów należą oliwa z oliwek i olej z siemienia lnianego, natomiast zabronione są oleje: sezamowy, z orzechów ziemnych, kukurydziany, bawełniany czy krokoszowy.

Jeśli chodzi o ziarna, to wskazane jest masło orzechowe, pestki dyni i orzechy ziemne, a niewskazane: orzechy – brazylijskie, pistacjowe i nerkowca.

Wskazane rośliny strączkowe to czerwona soja, groch, warzywa strączkowe czerwone i zielone, fasola aduke, azuki i czarna, zaś niepolecane – fasola copper, navy, czerwona i tamandrynowa.

Ze zbóż najlepsze są: amarant, kasza i gryka, zaś niewskazane – pszenica, skrobia, kiełki i otręby pszenicy.

Najlepszy chleb to chleb esseński, z mąki sojowej, wafle ryżowe oraz chleb ezechiela, nie wolno zaś jeść angielskich grzanek, bułek z otrąb pszennych, chleba wieloziarnistego i pełnopszenicznego, z mąki durum, macowej oraz pumpernikla.

Z ziaren i makaronów najbardziej polecane są gryka, makaron soba, mąka ryżowa i żytnia, owies i makaron z karczocha, zaś lepiej unikać makaronu grysikowego, mąki  białej i pełnopszenicznej oraz makaronu ze szpinaku.

Polecane warzywa to  szpinak,  czosnek,  brokuły,  botwinka,  dynia,  chrzan,  kalarepa,  karczoch,  cebula,  cykoria,  kapusta,  kapusta,  marchew,  pasternak,  pietruszka,  por,  eskalora i  rzepa. Nie poleca się zaś  grzybów,  bakłażana,  oliwek,  pieczarek,  papryki,  ziemniaków,  pomidorów i  jalapeno.

Do najlepszych owoców można zaliczyć takie jak  grejpfrut,  śliwki,  żurawina,  figi,  jeżyny,  ananas,  cytryna, jagody,   wiśnia,  rodzynki,  morela, nie poleca się natomiast  mango,  pomarańczy,  rabarbaru,  bananów,  melonów,  mandarynek i  orzechów  kokosowych.

Jeśli chodzi o napoje, to najlepsze są soki: ananasowy, wiśniowy, grejpfrutowy, marchwiowy, morelowy, selerowy i  z suszonych śliwek, a także woda z dodatkiem soku z cytryny. Lepiej unikać soku pomarańczowe, pomidorowego i z papai.

Zalecane przyprawy to tamari, sos sojowy, czosnek, imbir, miso, słód jęczmienny, melasa i musztarda, niewskazane – ocet jabłkowy, balsamiczny, biały i winny, kapary, pieprz czarny i czerwony, żelatyna, ketchup, majonez i sos worcestershire.

Używki, na które można sobie pozwolić, to czerwone wino, kawa bezkofeinowa oraz herbata zielona, należy się zaś wystrzegać piwa, wody gazowanej i napojów gazowanych, czarnej herbaty bezkofeinowej, coca-coli i likierów destylowanych.