Categories: Dieta

Dieta Montignaca

W XX wieku naukowcy z uniwersytetu w Toronto zauważyli zależność między szybkością podnoszenia poziomu glukozy we krwi, a rodzajem spożywanych produktów. Liczne badania i przeprowadzane doświadczenia pozwoliły na określenie indeksu glikemicznego.

Jest to wskaźnik, który określa wpływ węglowodanów prostych i złożonych na przyrost poziomu glukozy we krwi. Wiele diet opiera się na tym właśnie indeksie – w tym także dieta Montignaca. Planom żywieniowym przyświeca idea, że konsumpcja węglowodanów właściwych, gdzie indeks glikemiczny znajduje się na niewysokim poziomie wpływa dobroczynnie na utratę zbędnych kilogramów. Zmniejsza się wydzielanie insuliny i uczucie głodu zostaje utrzymywane na odpowiednim poziomie.

Indeks glikemiczny

Wskaźnik pozwolił na podzielenie produktów spożywczych i ich zależności na to, jak wpływają na poziom cukru we krwi. Jest średnim procentowym wzrostem stężenia glukozy po zjedzeniu danego produktu, który zawiera 50 gram węglowodanów.

Wyróżniamy:

Produkty o niskim IG, na przykład: chleb pełnoziarnisty, otręby owsiane, kasza gryczana, fasola gotowana, grejpfrut, pomidory, produkty mleczne.

Produkty o średnim IG, na przykład ugotowany makaron, ryż brązowy, kukurydza.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, na przykład białe pieczywo, ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż paraboliczny, arbuz, gotowana marchew.

W produktach o niskim indeksie glikemicznym glukoza zostaje uwalniana bardzo powoli. Jej stężenie w krwioobiegu podnosi się stopniowo i utrzymuje się przez dłuższy czas. W ten sposób poziom insuliny również podnosi się nieznacznie. Według Montignaca – twórcy tej teorii- przybieranie na wadze nie ma związku z nadmiernym jedzeniem czy objadaniem się, a niewłaściwym doborem produktów. Nie ma konieczności zmniejszania posiłków czy podliczania kalorii, wystarczy jedynie kontrolować udział węglowodanów w produktach, które chcemy zjeść.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Amarantus 35 Brzoskwinie (świeże owoce) 35
Cassoulet (fasola z mięsem) 35 Ciecierzyca ( z puszki) 35
Czerymoja (jabłko budyniowe, flaszowiec) 35 Drożdże 35
Drożdże piwne 35 Falafel z ciecierzycy 35
Fasola biała -perłowa 35 Fasola borlotti 35
Fasola czarna 35 Fasola czerwona 35
Fasola typu adzuki 35 Figi ( świeże owoce) 35
Fasola typu adzuki 35 Figi ( świeże owoce) 35
Granat (świeży) 35 Groszek zielony 35
Jabłka ( świeże owoce) 35 Jabłka suszone 35
Jogurt naturalny 35 Jogurt z soi (aromatyzowany) 35
Kukurydza 35 Kwinoa (komosa ryżowa) 35
Lody śmietankowe (z fruktoza) 35 Mączka z ciecierzycy 35
Morele suszone 35 Musztarda ostra typu Dijon 35
Nasienia siemienia lnianego ,sezamu, maku 35 Nektarynki 35
Pasta z migdałów (bez cukru) 35 Pigwa pospolita 35
Pomarańcze (świeże owoce) 35 Pomidory suszone 35
Przecier z pomidorów (bez cukru) 35 Przecier jabłkowy 35
Ryz dziki 35 Seler bulwowy 35
Śliwki, świeże 35 Soczewica zielona świeża 35
Sok pomidorowy 35 Tabliczka czekolady (bez cukru typu Montignac®) 35
Wasa o zawartości błonnika 24% 35 Werniszeli z maki z pełnego przemiału 35
Ziarna ze słonecznika 35 Buraki czerwone (surowe) 30
Ciecierzyca 30 Czosnek 30
Fasolka szparagowa 30 Grejpfrut 30
Gruszki 30 Knudle sojowe 30
Marakuja 30 Marchew (surowa) 30
Marmolada 30 Mleko z proszku 30
Mleko 30 Mleko sojowe 30
Mleko z migdałów 30 Mleko z owsa (surowe) 30
Mandarynka 30 Morele 30
Pomidory 30 Rzepa 30
Skorzenera 30 Soczewica brązowa 30
Soczewica żółta 30 Twarożek 30
Agrest niebieski 25 Czarna jagoda (czernica) 25
Czekolada czarna (>70% kakao) 25 Fasola mungo 25
Fasolka flageolet 25 Groch łuskany 25
Humus (pasta z ciecierzycy) 25 Jęczmień 25
Maka sojowa 25 Malina 25
Morwa 25 Pasta migdałowa (niesłodzona) 25
Pasta z orzechów laskowych 25 Pasta z orzeszków laskowych ( bez cukru) 25
Pestki z dyni 25 Porzeczka czerwona 25
Soczewica zielona 25 Truskawki 25
Wiśnie 25 Acerola 20
Artiszoki 20 Bakłażan, oberżyna 20
Czekolada czarna (>85% kakao) 20 Fruktoza Montignac 20
Jogurt sojowy 20 Kakao w proszku (bez cukru) 20
Pedy bambusa 20 Ratatouille (potrawa z kabaczka, patisona, pomidorów, itp.) 20
Serce palmowe 20 Smietana sojowa 20
Sok z cytryny 20 Sos Tamari ( bez cukru) 20
Agawa (syrop) 15 Agrest zloty 15
Brokuły 15 Brukselka 15
Cebula 15 Cukinia 15
Cykoria, endywia 15 Czarna porzeczka 15
Fasola 15 Imbir 15
Kalafior 15 Kapusta 15
Kiełki ( soja , fasola) 15 Koper włoski 15
Korniszony marynowane 15 Kwaszona kapusta 15
Maka z nasion chlebka świętojańskiego (karob) 15 Migdały 15
Ogórek 15 Oliwki 15
Orzechy laskowe 15 Orzechy nerkowce 15
Orzechy włoskie 15 Orzeszki arachidonowe 15
Orzeszki pistacjowe 15 Papryka 15
Papryka chili 15 Pesto 15
Pieczarki 15 Piniola (nasiona) 15
Por 15 Rabarbar 15
Rzodkiewki 15 Sałata zielona 15
Seler naciowy 15 Soja 15
Szalotka 15 Szczaw 15
Szparagi 15 Szpinak 15
Tempeh 15 Tofu sojowe 15
Zarodki 15 Zarodki (pszenne) 15
Awokado, smaczliwka 10 Low GI Montignac pasta (spaghetti) 10
Przyprawy, zioła (natka pietruszki, bazylia, wanilia, cynamon 5 Skorupiaki (homar, krab, krewetki) 5

 

Produkty o średnim indeksie glikemicznym

Biskwit 50 Chayote owoc z rodziny dyniowatych 50
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa boliwijskiego 50 Chlebki Wasa light™ 50
Couscous (pełne ziarno) 50 Kiwi 50
Makaron (z twardej pszenicy – durum) 50 Makaron z pełnej pszenicy 50
Mango 50 Muesli 50
Platki All Bran™ 50 Ryz brązowy basmati 50
Ryz niełuskany 50 Sok ananasowy 50
Sok z borówki czerwonej 50 Sok z jabłek 50
Surimi (paluszki krabowe) 50 Topinambur 50
Ananas 45 Banan zielony (niedojrzały) 45
Borówka czerwona 45 Chleb razowy żytni 45
Groszek zielony (z puszki) 45 Kaszka pszenna bulgur 45
Orzech kokosowy 45 Płatki śniadaniowe pełne 45
Pszenica orkiszowa 45 Pszenica orkiszowa 45
Pumpernikiel 45 Ryz basmati 45
Sok z grejpfruta 45 Sok z pomarańczy 45
Sos z pomidorów 45 Tosty z chleba z maki pełnej 45
Winogrona 45 Babka piaskowa z pełnej maki (bez cukru) 40
Bob 40 Chleb z maki pełnej na zakwasie 40
Falafel (potrawa z fasoli lub ciecierzycy znana w turcji) 40 Fasola czerwona (z puszki) 40
Figi suszone 40 Kasza gryczana 40
Kawa z cykorii 40 Laktoza 40
Makaron pełny pszenny, al dente 40 Mleczko kokosowe 40
Pasta sezamowa (tahin) 40 Pasta z orzeszków ziemnych 40
Płatki owsiane 40 Płatki śniadaniowe pełne 40
Śliwki suszone 40 Sok z marchewki (bez cukru) 40

 

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Maltoza( piwo) 115 Piwo* 110
Glukoza ( dekstroza) 100 Skrobia modyfikowana 100
Syrop glukozowy 100 Syrop ryżowy 100
Maka ryżowa 95 Maka ziemniaczana 95
Pieczone ziemniaki 95 Smażone ziemniaki, frytki 95
Pieczywo białe, bezglutenowe 90 Płatki ziemniaczane 90
Ryz klejący 90 Bułka biała hamburgerowa 85
Kukurydza dmuchana (pop corn) 85 Mączka kukurydziana 85
Maka biała pszenna 85 Maranta 85
Marchew ( gotowana)* 85 Pasternak* 85
Pieczywo biale tostowe 85 Platki kukurydziane (cornflaces) 85
Ryz blyskawiczny 85 Ryz dmuchany 85
Ryz instant 85 Ryz krotkoziarnisty (klejacy sie) 85
Rzepa (gotowana)* 85 Seler bulwa (gotowana)* 85
Tapioka 85 Puree z kartofli 80
Arbuz* 75 Dynia 75
Dyniowate (rozne) 75 Lasagne (z bialej maki pszennej) 75
Mleko ryzowe (z cukrem) 75 Pączki 75
Bagietka z białej maki 70 Bajgiel 70
Banany do gotowania (gotowane) 70 Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) 70
Biskwit (herbatnik) 70 Bułeczki drożdżowe śniadaniowe 70
Chipsy ziemniaczae 70 Chleb z maki ryżowej 70
Cukier brazowy 70 Daktyle 70
Gnocchi (kopytka) 70 Kalarepa 70
Kasza kukurydziana 70 Maca z białej maki 70
Maka kukurydziana 70 Napoje słodzone i gazowane typu cola 70
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru) 70 Płatki specjalne K™ 70
Polenta 70 Proso 70
Ravioli z białej maki pszennej 70 Risotto 70
Ryz zwykły 70 Sucharek 70
Syrop z melasy 70 Taco 70
Tgliatelle (knedle) 70 Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola 70
Ananas ( z puszki) 65 Bob (gotowany) 65
Btoniki Mars, Sneakers, Nuts, ect. 65 Bułeczki czekoladowe 65
Burak czerwony gotowany 65 Chiński makaron z ryżu 65
Konfitura z cukrem 65 Kukurydza 65
Kuskus 65 Maka z kasztana jadalnego 65
Marmolada z dodatkiem cukru 65 Musli (słodzone cukrem lub miodem) 65
Pieczywo ciemne na zakwasie 65 Pieczywo z maki z pełnego przemiału 65
Pieczywo z niepełnego przemiału (50%) 65 Rodzynki 65
Tmaryndowiec (słodkie nasiona) 65 Ziemniaki gotowane w mundurkach 65
Ziemniaki gotowane w mundurkach 65 Banany dojrzałe 60
Bułka maślana 60 Czekolada w proszku (z cukrem) 60
Kasza manna z twardego ziarna 60 Kasza perłowa 60
Lody śmietankowe (z dodatkiem cukru) 60 Majonez (kupny) 60
Maka z pełnego przemiału 60 Melon (miodowy) 60
Miód 60 Morele (puszkowane w syropie) 60
Pizza 60 Ravioli (z maki durum) 60
Ryz długoziarnisty 60 Ryz długoziarnisty 60
Ryż jaśminowy 60 Brzoskwinie (puszkowane, w syropie) 55
Bułka maślana 55 Kaszka bulgur (gotowana) 55
Keczup 55 Makaron tagiatelle 55
Maniok 55 Maniok ,kasawa (niesłodzone) 55
Nutella® 55 Papaja 55
Ryż czerwony 55 Sok z mango 55
Sok z winogron (bez cukru) 55 Spaghetti (gotowane na mekko) 55
Spaghetti (gotowane na miękko) 55 Sushi 55

 

Idea diety Montignaca

Plan żywieniowy określany jest jako dieta redukcyjna, która podzielona jest na dwa etapy. Pierwsza faza opiera się na powrocie do swojej wymarzonej wagi. Czas trwania etapu jest uzależniony od wielkości nadwagi czy otyłości – przyjmuje się, że zazwyczaj trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Jadłospis na ten okres wiąże się z wyeliminowaniem z codziennego menu produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Poza tym, nie zaleca się łączenia białek z węglowodanami i odpowiednio przygotowywać posiłki. Tłuszcze mogą być powiązane tylko z z produktami i niskim indeksie.

Drugi etap diety to przedłużenie fazy pierwszej. W tym także przypadku wyklucza się z codziennej diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, owoce muszą być spożywane na czczo przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Między jednym posiłkiem a drugim powinno upłynąć nie mniej niż trzy godziny, jeśli zaś spożywaliśmy tłuszcze – wówczas przerwa powinna wynosić cztery godziny. Jeśli komukolwiek przydarzy się efekt jo-jo, Montignac zaleca przejście do pierwszej fazy, aby obniżyć wagę.

WHO a dieta Montignaca

Światowa Organizacja Zdrowia nie zaleca stosowania tego schematu żywieniowego z uwagi na nieodpowiednie zbilansowanie posiłków. Produkty, które zawierają wysoki poziom IG sprawiają, że szybciej odkłada się tkanka tłuszczowa. Po konsumpcji takich posiłków glukoza wrasta w krwioobiegu, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonej produkcji insuliny, który jest hormonem odpowiedzialnym za przechodzenie glukozy do komórek. Insulina stymuluje proces tworzenia tłuszczu z przyjętej dawki glukozy, jednocześnie hamuje samo ich spalanie. Ponadto, szybki spadek cukru we krwi jest przyczyną zwiększonego apetytu i to w niedługim czasie po posiłku. Uważa się, że wszystkie diety, które w swych twierdzeniach opierają się na założeniu, że to węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są winowajcami nadwagi i otyłości mają jedynie teoretyczne hipotezy. Na wzrost lub spadek cukru we krwi mają wpływ także inne czynniki, takie jak choćby wiek czy waga. Na poziom IG ma wpływ sposób, w jaki przygotowujemy dany posiłek i jaka jest jego porcja. WHO twierdzi, że nie można równą miarą ważyć produktów wysoce zmodyfikowanych, jak na przykład gotowych ciast czy napojów słodzonych z produktami odżywczymi, jak ziemniaki czy marchew. Należy pamiętać, że sprawcą problemów z nadwagą i otyłością jest zwiększona energia pochodzenia nie tylko węglowodanowego, ale również z innych spożywanych, na co dzień posiłków.