Dieta Montignaca

W XX wieku naukowcy z uniwersytetu w Toronto zauważyli zależność między szybkością podnoszenia poziomu glukozy we krwi, a rodzajem spożywanych produktów. Liczne badania i przeprowadzane doświadczenia pozwoliły na określenie indeksu glikemicznego.

Jest to wskaźnik, który określa wpływ węglowodanów prostych i złożonych na przyrost poziomu glukozy we krwi. Wiele diet opiera się na tym właśnie indeksie – w tym także dieta Montignaca. Planom żywieniowym przyświeca idea, że konsumpcja węglowodanów właściwych, gdzie indeks glikemiczny znajduje się na niewysokim poziomie wpływa dobroczynnie na utratę zbędnych kilogramów. Zmniejsza się wydzielanie insuliny i uczucie głodu zostaje utrzymywane na odpowiednim poziomie.

Indeks glikemiczny

Wskaźnik pozwolił na podzielenie produktów spożywczych i ich zależności na to, jak wpływają na poziom cukru we krwi. Jest średnim procentowym wzrostem stężenia glukozy po zjedzeniu danego produktu, który zawiera 50 gram węglowodanów.

Wyróżniamy:

Produkty o niskim IG, na przykład: chleb pełnoziarnisty, otręby owsiane, kasza gryczana, fasola gotowana, grejpfrut, pomidory, produkty mleczne.

Produkty o średnim IG, na przykład ugotowany makaron, ryż brązowy, kukurydza.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, na przykład białe pieczywo, ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż paraboliczny, arbuz, gotowana marchew.

W produktach o niskim indeksie glikemicznym glukoza zostaje uwalniana bardzo powoli. Jej stężenie w krwioobiegu podnosi się stopniowo i utrzymuje się przez dłuższy czas. W ten sposób poziom insuliny również podnosi się nieznacznie. Według Montignaca – twórcy tej teorii- przybieranie na wadze nie ma związku z nadmiernym jedzeniem czy objadaniem się, a niewłaściwym doborem produktów. Nie ma konieczności zmniejszania posiłków czy podliczania kalorii, wystarczy jedynie kontrolować udział węglowodanów w produktach, które chcemy zjeść.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Amarantus35Brzoskwinie (świeże owoce)35
Cassoulet (fasola z mięsem)35Ciecierzyca ( z puszki)35
Czerymoja (jabłko budyniowe, flaszowiec)35Drożdże35
Drożdże piwne35Falafel z ciecierzycy35
Fasola biała -perłowa35Fasola borlotti35
Fasola czarna35Fasola czerwona35
Fasola typu adzuki35Figi ( świeże owoce)35
Fasola typu adzuki35Figi ( świeże owoce)35
Granat (świeży)35Groszek zielony35
Jabłka ( świeże owoce)35Jabłka suszone35
Jogurt naturalny35Jogurt z soi (aromatyzowany)35
Kukurydza35Kwinoa (komosa ryżowa)35
Lody śmietankowe (z fruktoza)35Mączka z ciecierzycy35
Morele suszone35Musztarda ostra typu Dijon35
Nasienia siemienia lnianego ,sezamu, maku35Nektarynki35
Pasta z migdałów (bez cukru)35Pigwa pospolita35
Pomarańcze (świeże owoce)35Pomidory suszone35
Przecier z pomidorów (bez cukru)35Przecier jabłkowy35
Ryz dziki35Seler bulwowy35
Śliwki, świeże35Soczewica zielona świeża35
Sok pomidorowy35Tabliczka czekolady (bez cukru typu Montignac®)35
Wasa o zawartości błonnika 24%35Werniszeli z maki z pełnego przemiału35
Ziarna ze słonecznika35Buraki czerwone (surowe)30
Ciecierzyca30Czosnek30
Fasolka szparagowa30Grejpfrut30
Gruszki30Knudle sojowe30
Marakuja30Marchew (surowa)30
Marmolada30Mleko z proszku30
Mleko30Mleko sojowe30
Mleko z migdałów30Mleko z owsa (surowe)30
Mandarynka30Morele30
Pomidory30Rzepa30
Skorzenera30Soczewica brązowa30
Soczewica żółta30Twarożek30
Agrest niebieski25Czarna jagoda (czernica)25
Czekolada czarna (>70% kakao)25Fasola mungo25
Fasolka flageolet25Groch łuskany25
Humus (pasta z ciecierzycy)25Jęczmień25
Maka sojowa25Malina25
Morwa25Pasta migdałowa (niesłodzona)25
Pasta z orzechów laskowych25Pasta z orzeszków laskowych ( bez cukru)25
Pestki z dyni25Porzeczka czerwona25
Soczewica zielona25Truskawki25
Wiśnie25Acerola20
Artiszoki20Bakłażan, oberżyna20
Czekolada czarna (>85% kakao)20Fruktoza Montignac20
Jogurt sojowy20Kakao w proszku (bez cukru)20
Pedy bambusa20Ratatouille (potrawa z kabaczka, patisona, pomidorów, itp.)20
Serce palmowe20Smietana sojowa20
Sok z cytryny20Sos Tamari ( bez cukru)20
Agawa (syrop)15Agrest zloty15
Brokuły15Brukselka15
Cebula15Cukinia15
Cykoria, endywia15Czarna porzeczka15
Fasola15Imbir15
Kalafior15Kapusta15
Kiełki ( soja , fasola)15Koper włoski15
Korniszony marynowane15Kwaszona kapusta15
Maka z nasion chlebka świętojańskiego (karob)15Migdały15
Ogórek15Oliwki15
Orzechy laskowe15Orzechy nerkowce15
Orzechy włoskie15Orzeszki arachidonowe15
Orzeszki pistacjowe15Papryka15
Papryka chili15Pesto15
Pieczarki15Piniola (nasiona)15
Por15Rabarbar15
Rzodkiewki15Sałata zielona15
Seler naciowy15Soja15
Szalotka15Szczaw15
Szparagi15Szpinak15
Tempeh15Tofu sojowe15
Zarodki15Zarodki (pszenne)15
Awokado, smaczliwka10Low GI Montignac pasta (spaghetti)10
Przyprawy, zioła (natka pietruszki, bazylia, wanilia, cynamon5Skorupiaki (homar, krab, krewetki)5

 

Produkty o średnim indeksie glikemicznym

Biskwit50Chayote owoc z rodziny dyniowatych50
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa boliwijskiego50Chlebki Wasa light™50
Couscous (pełne ziarno)50Kiwi50
Makaron (z twardej pszenicy – durum)50Makaron z pełnej pszenicy50
Mango50Muesli50
Platki All Bran™50Ryz brązowy basmati50
Ryz niełuskany50Sok ananasowy50
Sok z borówki czerwonej50Sok z jabłek50
Surimi (paluszki krabowe)50Topinambur50
Ananas45Banan zielony (niedojrzały)45
Borówka czerwona45Chleb razowy żytni45
Groszek zielony (z puszki)45Kaszka pszenna bulgur45
Orzech kokosowy45Płatki śniadaniowe pełne45
Pszenica orkiszowa45Pszenica orkiszowa45
Pumpernikiel45Ryz basmati45
Sok z grejpfruta45Sok z pomarańczy45
Sos z pomidorów45Tosty z chleba z maki pełnej45
Winogrona45Babka piaskowa z pełnej maki (bez cukru)40
Bob40Chleb z maki pełnej na zakwasie40
Falafel (potrawa z fasoli lub ciecierzycy znana w turcji)40Fasola czerwona (z puszki)40
Figi suszone40Kasza gryczana40
Kawa z cykorii40Laktoza40
Makaron pełny pszenny, al dente40Mleczko kokosowe40
Pasta sezamowa (tahin)40Pasta z orzeszków ziemnych40
Płatki owsiane40Płatki śniadaniowe pełne40
Śliwki suszone40Sok z marchewki (bez cukru)40

 

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Maltoza( piwo)115Piwo*110
Glukoza ( dekstroza)100Skrobia modyfikowana100
Syrop glukozowy100Syrop ryżowy100
Maka ryżowa95Maka ziemniaczana95
Pieczone ziemniaki95Smażone ziemniaki, frytki95
Pieczywo białe, bezglutenowe90Płatki ziemniaczane90
Ryz klejący90Bułka biała hamburgerowa85
Kukurydza dmuchana (pop corn)85Mączka kukurydziana85
Maka biała pszenna85Maranta85
Marchew ( gotowana)*85Pasternak*85
Pieczywo biale tostowe85Platki kukurydziane (cornflaces)85
Ryz blyskawiczny85Ryz dmuchany85
Ryz instant85Ryz krotkoziarnisty (klejacy sie)85
Rzepa (gotowana)*85Seler bulwa (gotowana)*85
Tapioka85Puree z kartofli80
Arbuz*75Dynia75
Dyniowate (rozne)75Lasagne (z bialej maki pszennej)75
Mleko ryzowe (z cukrem)75Pączki75
Bagietka z białej maki70Bajgiel70
Banany do gotowania (gotowane)70Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru)70
Biskwit (herbatnik)70Bułeczki drożdżowe śniadaniowe70
Chipsy ziemniaczae70Chleb z maki ryżowej70
Cukier brazowy70Daktyle70
Gnocchi (kopytka)70Kalarepa70
Kasza kukurydziana70Maca z białej maki70
Maka kukurydziana70Napoje słodzone i gazowane typu cola70
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru)70Płatki specjalne K™70
Polenta70Proso70
Ravioli z białej maki pszennej70Risotto70
Ryz zwykły70Sucharek70
Syrop z melasy70Taco70
Tgliatelle (knedle)70Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola70
Ananas ( z puszki)65Bob (gotowany)65
Btoniki Mars, Sneakers, Nuts, ect.65Bułeczki czekoladowe65
Burak czerwony gotowany65Chiński makaron z ryżu65
Konfitura z cukrem65Kukurydza65
Kuskus65Maka z kasztana jadalnego65
Marmolada z dodatkiem cukru65Musli (słodzone cukrem lub miodem)65
Pieczywo ciemne na zakwasie65Pieczywo z maki z pełnego przemiału65
Pieczywo z niepełnego przemiału (50%)65Rodzynki65
Tmaryndowiec (słodkie nasiona)65Ziemniaki gotowane w mundurkach65
Ziemniaki gotowane w mundurkach65Banany dojrzałe60
Bułka maślana60Czekolada w proszku (z cukrem)60
Kasza manna z twardego ziarna60Kasza perłowa60
Lody śmietankowe (z dodatkiem cukru)60Majonez (kupny)60
Maka z pełnego przemiału60Melon (miodowy)60
Miód60Morele (puszkowane w syropie)60
Pizza60Ravioli (z maki durum)60
Ryz długoziarnisty60Ryz długoziarnisty60
Ryż jaśminowy60Brzoskwinie (puszkowane, w syropie)55
Bułka maślana55Kaszka bulgur (gotowana)55
Keczup55Makaron tagiatelle55
Maniok55Maniok ,kasawa (niesłodzone)55
Nutella®55Papaja55
Ryż czerwony55Sok z mango55
Sok z winogron (bez cukru)55Spaghetti (gotowane na mekko)55
Spaghetti (gotowane na miękko)55Sushi55

 

Idea diety Montignaca

Plan żywieniowy określany jest jako dieta redukcyjna, która podzielona jest na dwa etapy. Pierwsza faza opiera się na powrocie do swojej wymarzonej wagi. Czas trwania etapu jest uzależniony od wielkości nadwagi czy otyłości – przyjmuje się, że zazwyczaj trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Jadłospis na ten okres wiąże się z wyeliminowaniem z codziennego menu produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Poza tym, nie zaleca się łączenia białek z węglowodanami i odpowiednio przygotowywać posiłki. Tłuszcze mogą być powiązane tylko z z produktami i niskim indeksie.

Drugi etap diety to przedłużenie fazy pierwszej. W tym także przypadku wyklucza się z codziennej diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, owoce muszą być spożywane na czczo przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Między jednym posiłkiem a drugim powinno upłynąć nie mniej niż trzy godziny, jeśli zaś spożywaliśmy tłuszcze – wówczas przerwa powinna wynosić cztery godziny. Jeśli komukolwiek przydarzy się efekt jo-jo, Montignac zaleca przejście do pierwszej fazy, aby obniżyć wagę.

WHO a dieta Montignaca

Światowa Organizacja Zdrowia nie zaleca stosowania tego schematu żywieniowego z uwagi na nieodpowiednie zbilansowanie posiłków. Produkty, które zawierają wysoki poziom IG sprawiają, że szybciej odkłada się tkanka tłuszczowa. Po konsumpcji takich posiłków glukoza wrasta w krwioobiegu, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonej produkcji insuliny, który jest hormonem odpowiedzialnym za przechodzenie glukozy do komórek. Insulina stymuluje proces tworzenia tłuszczu z przyjętej dawki glukozy, jednocześnie hamuje samo ich spalanie. Ponadto, szybki spadek cukru we krwi jest przyczyną zwiększonego apetytu i to w niedługim czasie po posiłku. Uważa się, że wszystkie diety, które w swych twierdzeniach opierają się na założeniu, że to węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są winowajcami nadwagi i otyłości mają jedynie teoretyczne hipotezy. Na wzrost lub spadek cukru we krwi mają wpływ także inne czynniki, takie jak choćby wiek czy waga. Na poziom IG ma wpływ sposób, w jaki przygotowujemy dany posiłek i jaka jest jego porcja. WHO twierdzi, że nie można równą miarą ważyć produktów wysoce zmodyfikowanych, jak na przykład gotowych ciast czy napojów słodzonych z produktami odżywczymi, jak ziemniaki czy marchew. Należy pamiętać, że sprawcą problemów z nadwagą i otyłością jest zwiększona energia pochodzenia nie tylko węglowodanowego, ale również z innych spożywanych, na co dzień posiłków.

Reply