Dieta odtruwająca

Obecnie jesteśmy narażeni na ciągłe działanie toksyn, które jak wiadomo nie działają korzystnie na stan naszej skóry i ogólne samopoczucie. Większość tych szkodliwych substancji nie działa natychmiastowo, ale odkłada się w naszych komórkach i kumuluje, aby uderzyć ze zwiększoną siłą. Tak się dzieje w przypadku strychniny. Daje o sobie znać dopiero po kilku, a czasami nawet kilkunastu latach!

Naturalne oczyszczalnie szkodliwych substancji

Podejmując walkę z toksynami musimy wiedzieć, że nasz organizm został wyposażony w specjalną barierę ochronną. Część z toksyn, jakie wnikają do naszego organizmu zostają błyskawicznie z niego usunięte. Dzieje się to za sprawa układu oddechowego, pokarmowego, moczowego czy także skóry. W ten sposób naturalnie pozbywamy się szkodliwych substancji. Jednakże wraz ze wzrostem technologii czy przemysłu, dochodzi do powstawania coraz to bardziej zmodyfikowanych toksyn, z którymi nasz organizm nie radzi sobie tak dobrze, jak z wcześniejszymi…

Detoks

Dieta odtruwająca powstała z myślą o toksynach, których tak łatwo nie można usunąć z organizmu. W głównej mierze oparty jest na białku o nazwie cytochrom. Ten związek ma za zadanie wyłapać toksyczne substancje i odpowiednio je przetworzyć. Potem do gry włączają się inne cząsteczki, które wchodząc w reakcje z daną toksyną doprowadzają ją do tego, że staje się rozpuszczalna w wodzie. Zatem istnieje możliwość wydalenia jej w postaci potu, moczu czy też kału. Jednakże nie zawsze nasz system obronny działa bez zarzutu, czasami dochodzi do zaburzeń. Dzieje się tak w przypadku, gdy w organizmie znajduje się za duża ilość tłuszczów, gdy brakuje błonnika w codziennym menu. Wtedy jelita nie wykonują swojej pracy należycie. Podobnie jest w przypadku niedostatecznego nawodnienia organizmu. Wówczas układ moczowy nie jest w stanie wypłukać z organizmu zalegających toksyn.

Gdy szwankuje system antytoksyczny

W przypadku, gdy do organizmu zaczyna wpływać nadmierna ilość toksyn zaczyna szwankować nasz naturalny system obronny. Cytochromy ich nie rozpoznają, dlatego też ich nie rozkładają. Przez ten czas toksyny bezkarnie mogą rządzić się w naszym organizmie tworząc odpowiednie spustoszenie. Czasami jest tak, że skarżymy się na złe samopoczucie i winą za ten stan rzeczy obarczamy pogodę. Jednakże w niektórych sytuacjach to nie aura, a szkodliwe działanie toksyn w naszym organizmie może powodować taki efekt. Wówczas boli nas głowa, nie potrafimy się skoncentrować i zebrać myśli. Czujemy się osłabieni, zmęczeni i ospali. Na ciele zaczynają tworzyć się wypryski, może do tego dołączyć nieprzyjemny zapach ciała. Wówczas koniecznie należy zastosować dietę odtruwającą. Nie tylko poczujemy przypływ sił fizycznych, ale i psychicznie będziemy w o wiele lepszej kondycji, co przełoży się także na pozytywne działanie naszego systemu antytoksycznego.

Przykładowy jadłospis w diecie odtruwającej

W pierwszym i dniu dniu zaleca się poniższe menu:

  • Pierwsze śniadanie: 1 szklanka zielonej herbaty, muesli z dodatkiem jogurtu i owoców (muesli powinno zawierać: 6 łyżek stołowych płatków pszennych i owsianych, 2 łyżki stołowe ziaren słonecznika, 1 łyżka stołowa rodzynek, 1 plaster melona, 1 kiwi, 1 łyżka stołowa orzechów włoskich, jogurt naturalny 2% tłuszczu, 1 łyżka stołowa kiełków słonecznika),
  • Drugie śniadanie: 250 ml soku z grejpfruta, 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego posmarowana miodem,
  • Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 30 g ryżu brązowego, 1 szklanka fasoli szparagowej, 1 żółta papryka, 1 brokuł, 1 marchew, 1 cebula, 1 łyżka stołowa natki pietruszki, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek; (Fasolę i brokuły podgotuj w niewielkiej ilości wody i osącz. W międzyczasie ugotuj ryż i umyj, pokrój pozostałe warzywa. Na patelni rozgrzej oliwę, na której udusisz warzywa pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp solą i pieprzem, a następnie połącz z ryżem i udekoruj posiekaną natką.),
  • Podwieczorek: koktajl z truskawek,
  • Kolacja: 1 szklanka herbaty z aronii, sałatka z kuskusem; (3 łyżki stołowe kaszy kuskus, 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, cykoria, 1 łyżka stołowa pestek słonecznika, 1 łyżka stołowa sosu winegret – Kaszę zalej wodą i odczekaj do momentu napęcznienia. Umyj cykorię i pokrój w paski. Obierz i pokrój pomarańcze oraz brzoskwinie. Wszystkie składniki wymieszaj i polej przygotowanym sosem, który zawierać powinien 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek, 1 małą łyżeczkę musztardy, 1 małą łyżeczkę octu winnego z dodatkiem soli i cukru. Sałatkę oprósz pestkami słonecznika.)

W trzecim i czwartym dniu wypróbuj takie menu:

  • Pierwsze śniadanie: 1 szklanka zielonej herbaty, sałatka z owoców; (1 mandarynka, 1 łyżka stołowa pestek z dyni, 1 kiwi, 1 banan, 2 łyżki stołowe kiełków słonecznika),
  • Drugie śniadanie: 250 ml soku wielowarzywnego, surówki z jabłka i marchwi,
  • Obiad: 1 szklanka herbaty owocowej, zielona zupa; (1 szklanka fasolki szparagowej, po 1 łyżce stołowej natki pietruszki, margaryny, koperku, 2 ziemniaki, sól i pieprz do smaku według uznania – Obierz i pokrój ziemniaki, fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Składniki ugotuj, a gdy zmiękną dodaj przyprawy i margarynę. Zupę oprósz natką i koperkiem.),
  • Podwieczorek: 1 pieczone jabłko, cynamon, 1 łyżka stołowa dżemu (Z jabłka należy usunąć gniazda nasiennie, a jego miejsce dodać dżem i szczyptę cynamonu. Jabłko piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni przez 15 minut.
  • Kolacja: 1 szklanka herbaty owocowej, sałatka z tofu; (1 żółta papryka, 1 ogórek, 2 cienkie plastry tofu, 2 małe pomidorki, 3 łyżki stołowe kiełków lucerny, 1 por, 2 łyżki stołowe koperku – Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze części. Serek tofu dzielimy na kawałki i łączymy go z resztą. Wymieszane składniki polewamy sosem z 1 małej łyżeczki oliwy połączonej z 1 małą łyżeczką octu winnego, słodką papryka, szczyptą soli i 1 małą łyżeczką sosu sojowego. Całość dekorujemy koperkiem i kiełkami.)

Reply