Owoce wspomagające odchudzanie
Jeśli będąc na diecie mamy ochotę na jakąś pyszną przekąskę, warto włączyć do naszego jadłospisu letnie owoce o dietetycznych właściwościach. Owoce kuszą nas swym zewnętrznym, apetycznym wyglądem – pyszne, soczyste i kolorowe. Kto z nas ich nie lubi? Są smaczne, zdrowie i działające oczyszczająco oraz sycące i orzeźwiające. Posiadają mnóstwo witamin. Mimo tak wielu zalet nadal sięgamy po nie zbyt rzadko. A dietetycy zalecają by zażywać je w ilościach, co najmniej pół kilograma dziennie.
Owoce w trakcie diety
Nie należy rezygnować z nich nawet w trakcie trwania diety. Owoce tak samo jak warzywa powinny stanowić podstawę każdego rodzaju diety. Czasem słyszy lub czyta się, że owoce są tuczące. Owszem zawierają w sobie cukry, lecz nie są to cukry proste, jakie zawarte są w słodyczach i są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiemy od zawsze, że cytrusy zwłaszcza są źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, ale zawierają także niezwykle cenne substancje odżywcze takie jak potas, magnez czy też wapń. Są pewne grupy owoców wysokokalorycznych, np. winogrona, kokosy jak również wszystkie owoce suszone oraz te w syropach. Nie powinno się ich spożywać ich o późnych porach i w nadmiarze, ponieważ niestrawione powodują wzrost wagi. W planie naszej diety bez zastanowienia można umieścić truskawki bogate w witaminę C, B1, B2.
Wartości odżywcze owoców
Truskawki zawierają cenny błonnik, który wypełnia żołądek, stabilizuje poziom cukru w organizmie oraz oczyszcza jelita. Posiadają również dużą zawartość wody, co pozwala na oczyszczanie organizmu i usuwanie toksycznych płynów ustrojowych, a co za tym idzie obniżenie wagi ciała. Mówimy tutaj oczywiście o takich zerwanych prosto z krzaka i niespożywanych w towarzystwie dużej ilości bitej śmietany. Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut.
Podczas odchudzania warto pamiętać również o zawarciu w planie diety arbuza, który w ponad 90% składa się z wody. Po jego spożyciu szybko odczuwane jest poczucie sytości. Co więcej organizm nie odkłada nadmiaru jedzenia w postaci dodatkowych centymetrów objętości w biodrach. Choć jest owocem słodkim to również niskokalorycznym. Z pewnością na bazie arbuza można przygotowywać różnego rodzaju posiłki, soki, desery bądź drinki. Co więcej dzięki swym moczopędnym właściwościom arbuz nie zatrzymuje wody w organizmie oraz oczyszcza ze szkodliwych toksyn.
Nie zapominajmy również o wiśniach, które mają w swoim składzie skuteczny przeciwutleniacz a mianowicie bioflawon. Oprócz tego wiśnie zawierają witaminy z grupy B, regulujące metabolizm i pobudzające trawienie. Dietetycznym owocem jest również żurawina. Szklanka jagód żurawiny dostarcza 3, 2 g błonnika, ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2 oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, miedź, kwas cytrynowy i jabłkowy. Jej owoce pomagają zapobiegać infekcjom, usuwają wolne rodniki i chronią przed wrzodami żołądka. W preparatach wspomagających odchudzanie występują ekstrakty między innymi z takich owoców jak: cytryna, borówka, papaja czy czarny bez.
czyli cytryna rzeczywiście wspomaga chudnięcie? W sumie wiem, że jest zdrowa, no ale trochę niedobra ;) Znalazłam nawet dyskcsje na ten temat (http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/111/cytryna-pomaga-w-odchudzaniu/), ale odpowiedzi nie sa jednoznaczne, wiec pytam i tu ;)