Michael Montignac to znany francuski kardiolog, który podczas licznych badań zauważył, że powodem nadwagi u ludzi jest spożywanie nieodpowiednich produktów, które znacząco podwyższają poziom glukozy we krwi. W ten sposób trzustka produkuje znacznie więcej insuliny, która magazynuje tłuszcz w organizmie, tym samym powodując przybieranie na wadze.
Tak więc układając swój jadłospis pamiętajmy, aby znalazły się produkty bogate w węglowodany. Grupa naukowców usystematyzowała je pod względem indeksu glikemicznego. Im niższa jest jego wartość, tym lepiej dla naszego organizmu.
Do woli jedz sałatę, pomidory, cykorię, morele, brzoskwinie, kalafior, brokuły, kapustę, cebulę, czosnek, marchew, fasolę, soczewicę, jabłka, grejpfruty, truskawki, jagody, awokado czy śliwki. Ich indeks glikemiczny wynosi do 35.
Kompromisem dla wyżej wymienionych warzyw i owoców mogą być soki z tych owoców, a także chleb orkiszowy, pumpernikiel, pomarańcze, gruszki czy groszek zielony. Ich indeks jest już nieco wyższy, bo wynosi do 50, ale mieści się w normie. Jednak sam indeks glikemiczny to nie wszystko.
Ważne jest przestrzeganie kilku bardzo ważnych zasad, mianowicie:
Dieta Montignaca z pewnością spodoba się osobom, które nie lubią liczyć kalorii, a ich marzeniem jest utrata wagi.
Powszechnie uważa się, że jest jedną z najzdrowszych diet, jakie ukazały się na świecie i z powodzeniem może być stosowana przez osoby, które mają problemy z układem krążenia.