Twój organizm może sam bronić się przed atakiem grypy lub przeziębienia. Wystarczy, że na twoim talerzu zagoszczą sprzymierzeńcy walki z chorobą.
Zadbaj, aby w twojej diecie znalazła się czerwona papryka, chrzan oraz cytrusy. Są to źródła witaminy C, która pomoże złagodzić objawy przeziębienia i skrócić czas infekcji. Pamiętaj, aby warzywa jeść surowe, np. w sałatkach, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury kwas askorbinowy ulega zniszczeniu. Witamina C wspiera przyswajanie żelaza, które wzmacnia układ odpornościowy. Aby poprawić kondycję możesz pić koktajle mleczne, np. z truskawek, czarnych porzeczek lub malin, czyli owoców bogatych w witamin C.
Jedz bataty czyli słodkie ziemniaki. Różnią się one od zwykłych kartofli tym, że mają znacznie więcej wartościowych witamin. Ich intensywna pomarańczowa barwa wskazuje na obecność beta-karoten, który organizm zamienia w witaminę A, pomocną w walce z grypą i przeziębieniem. Znakomitym źródłem beta-karotenu jest też marchew, szpinak oraz papryka. Bataty zawierają też cenny potas, który jest pomocny, gdy w czasie infekcji bolą nas mięśnie.
Korzeń imbiru korzystnie wpływa na odporność i działa przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy, takie jak ból głowy czy ból gardła. Obierz imbir ze skórki, pokrój na małe kawałki i przypraw nim np. sałatkę, zupę albo sos. Możesz go również zetrzeć na tarce i dodać do herbaty lub ciepłej wody z miodem i cytryną. Napój z imbirem udrożni drogi oddechowe i nawilży śluzówkę nosa. Jest to niezwykle ważne szczególnie w zimie, gdy dużo czasu spędza się w ogrzewanych pomieszczeniach. Bardzo łatwo wtedy przesuszyć śluzówkę. Jeżeli będziesz dużo pić, zachowasz jej dobrą kondycję i powstrzymasz wirusy przed atakiem.
Porcja wątróbki cielęcej zawiera dzienne zapotrzebowanie cynku, dzięki któremu szybciej wrócisz do zdrowa kiedy się przeziębisz. Badania przeprowadzono u osób w początkowej fazie choroby. Osoby, które systematycznie przyjmowały cynk, wyleczyły się 3 dni wcześniej. Cynk wspomaga układ odpornościowy. Jeżeli regularnie będziesz jeść produkty bogate w cynk, zmniejszasz prawdopodobieństwo choroby o 45 procent. Unikaj alkoholu, papierosów, kawy oraz herbaty, gdyż znajdująca się w nich tanina może zwalniać przyswajanie cynku. Wątróbka to także duża porcja żelaza, które wzmacnia organizm.
Cebula i czosnek skutecznie niszczą bakterie. Mają działanie wykrztuśne, rozrzedzające wydzielinę z oskrzeli. Znajdują się w nich olejki eteryczne, w tym allicyna, która działa jak naturalny antybiotyk. Niszczyć ją może wysoka temperatura, dlatego cebulę i czosnek najlepiej jeść surowe, np. w sałatce.