Ostatnimi czasy panuje moda na ekologiczne życie. Eco kosmetyki, eco jedzenie… Wielu z nas czytając składy produktów natknęła się na składniki o nazwie rozpoczynającej się od litery E z odpowiednim numerkiem.
Co to takiego? Przyjrzyjmy się dokładnie konserwantom i innym związkom dodawanym do naszej żywności.
Pod tą skomplikowaną z pozoru nazwą kryje się nieszkodliwy żółtopomarańczowy barwnik (witamina B12), dodawany do deserów i wypieków. W stanie wolnym występuje on w drożdżach piwnych, a jego nadmiar usuwany jest z organizmu wraz z moczem.
Jest to bardzo niebezpieczny dla zdrowia syntetyczny barwnik o barwie czerwonej (azowy). Wywołuje on odczyny alergiczne. Dozwolony jest wyłącznie do podbarwiania win i podróbek kawioru. Związek ten jest niedopuszczalny w większości krajów Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych.
Syntetyczny barwnik o kolorze zielononiebieskim. Służy on do barwienie różnego rodzaju słodyczy. Może powodować uczulenia. Przypuszcza się, że jest rakotwórczy.
Jest to nieszkodliwy, głównie syntetyczny kwas używany jako substancja konserwująca. Stosowany na przykład w marmoladach i na powierzchni serów dojrzewających, także jako dodatek do przecierów owocowych (pomidorowych), do soków, galaretek owocowych, ptasiego mleczka, ogórków konserwowych, napojów typu cola, wina, twarogów, serków typu „fromage”, krewetek, przetworów rybnych.
Prawdopodobnie rakotwórczy związek używany jako konserwant. Stosowany w napojach gazowanych, majonezach, margarynach marynatach, konserwach warzywnych i owocowych. Żywności z jego dodatkiem powinni unikać alergicy i astmatycy.
Niebezpieczny środek syntetyczny stosowany jako konserwant i stabilizator barwy. Używany do peklowania mięsa w produkcji wędlin, wędzonek, konserw, dodawany do serów podpuszczkowych i topionych. Podczas ogrzewania wchodzi w reakcję z białkami, wytwarzając rakotwórcze nitrozoaminy. Szkodzi osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi. Szczególnie niebezpieczny dla niemowląt.
Nieszkodliwy, syntetycznie otrzymywany związek stosowany bardzo często jako przeciwutleniacz, substancja klarująca, regulator kwasowości i stabilizator. Można go znaleźć w takich produktach jak-konserwy, czipsy i konserwy rybne, soki, dżemy, galaretki i mleko w proszku.
Nieszkodliwy emulgator, jest nośnikiem i przeciwutleniaczem. Pozyskujemy ją z olejów roślinnych (przede wszystkim nasiona soi). Występuje ona w każdej żywej komórce. Dodaje się ją do mleka w proszku, kaw, wędlin, lodów, chleba, kremów. Zapobiega jęłczeniu tłuszczów.
Jest to nieszkodliwy dla człowieka zagęstnik, substancja żelująca. Otrzymuje się ją z morskich brunatnic. Używa się jej jako dodatek do śmietany, galaretek, lodów, marmolad i dżemów. Nadmiar może być niebezpieczny – upośledza wchłanianie wapnia