Niedokrwistość, inaczej anemia, to najczęstsze schorzenie krwi. Zwykle jest ono skutkiem niedoboru żelaza. Ten rodzaj anemii wynika na ogół ze zwiększonego zapotrzebowania na hemoglobinę, które może być spowodowane wzrostem człowieka lub utratą krwi.
Kiedy ilość żelaza nie jest wystarczająca, organizm nie może wytwarzać odpowiednich ilości hemoglobiny.
Niedokrwistość zdarza się również często u kobiet ciężarnych. Kobiety w okresie płodności tracą również żelazo podczas miesiączki, dlatego powinny jeść proporcjonalnie więcej niż mężczyźni pokarmów, które dostarczają dużo tego pierwiastka. Niedobór żelaza można leczyć, zmieniając sposób odżywiania się.
Każdy rodzaj niedokrwistości związany ze znacznym zmniejszeniem ilości hemoglobiny wywołuje zmęczenie, apatię i ból głowy.
Osoby cierpiące na poważną anemię odczuwają zawroty głowy, zadyszkę, ból w klatce piersiowej i kołatanie serca, kiedy podejmują wysiłek fizyczny. Anemia z niedoboru żelaza powoduje stan zapalny języka, pękanie kącików ust, łamliwość paznokci, a w cięższych przypadkach – bladość skóry.
Ciąża może wywołać niedokrwistość z niedoboru żelaza albo anemię megaloblastyczną, spowodowana brakiem kwasu foliowego.
Anemia z niedoboru żelaza rzadko zdarza się u zdrowych i racjonalnie odżywiających się osób. Jednak kiedy organizm traci sporo krwi, np. gdy miesiączki są przez wiele miesięcy bardzo obfite, gdy człowiek cierpi na hemoroidy lub krwawienia z przewodu pokarmowego, powinno się stosować dietę, która dostarcza dużo żelaza.
Przyczyną niedokrwistości może być również wytarzanie zbyt małych ilości kwasu solnego w żołądku. Upośledza to wchłanianie żelaza oraz przyswajanie białka. Węglowodany mogą przejściowo zmniejszyć stężenie tego kwasu. Dlatego kiedy chcemy poprawić wchłanianie żelaza, powinniśmy uniknąć jedzenia pokarmów zawierających dużo węglowodanów jednocześnie z potrawami bogatymi w żelazo i wysokobiałkowymi.
Preparaty żelaza należy stosować zgodnie ze wskazówkami lekarza, gdyż nadmiar tego pierwiastka bywa niebezpieczny.