Niedokrwistość – przyczyny i leczenie

Niedokrwistość

Niedokrwistość – przyczyny i leczenie

Niedokrwistość, inaczej anemia, to najczęstsze schorzenie krwi. Zwykle jest ono skutkiem niedoboru żelaza. Ten rodzaj anemii wynika na ogół  ze zwiększonego zapotrzebowania  na hemoglobinę, które może być spowodowane wzrostem człowieka lub  utratą krwi.

Kiedy ilość żelaza nie jest wystarczająca, organizm nie może wytwarzać  odpowiednich ilości hemoglobiny.

Niedokrwistość zdarza się również często u kobiet ciężarnych. Kobiety w okresie płodności tracą również  żelazo  podczas miesiączki, dlatego powinny jeść proporcjonalnie więcej niż mężczyźni  pokarmów, które dostarczają  dużo tego pierwiastka. Niedobór żelaza można leczyć, zmieniając sposób odżywiania się.

Objawy anemii

Każdy rodzaj niedokrwistości związany ze znacznym zmniejszeniem  ilości hemoglobiny wywołuje zmęczenie, apatię i ból głowy.

Osoby cierpiące na poważną anemię  odczuwają zawroty głowy, zadyszkę, ból w klatce piersiowej i kołatanie serca, kiedy podejmują wysiłek fizyczny. Anemia  z niedoboru żelaza  powoduje stan zapalny języka, pękanie kącików ust, łamliwość paznokci, a w cięższych przypadkach  – bladość skóry.

Jeśli jesteś w ciąży

Ciąża może wywołać niedokrwistość z niedoboru żelaza albo anemię megaloblastyczną, spowodowana brakiem kwasu foliowego.

  • Spróbuj uniknąć tych schorzeń jedząc  pokarmy, które, zawierają dużo beta-karotenu, witamin B6, C i E, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, flawonoidów i żelaza, manganu, cynku i niezbędnych kwasów tłuszczowych

Zapobieganie anemii

Anemia z niedoboru żelaza rzadko zdarza się u zdrowych i racjonalnie odżywiających się osób. Jednak kiedy organizm traci sporo krwi, np. gdy miesiączki są przez wiele miesięcy bardzo obfite, gdy człowiek cierpi na hemoroidy lub krwawienia z przewodu pokarmowego, powinno się stosować dietę, która dostarcza dużo żelaza.

  • Wzbogacaj posiłki, jedząc wątrobę, chude, czerwone mięso, ryby, żółtko jajek, suszone owoce, produkty sojowe, melasę z trzciny cukrowej.
  • Jedz dużo cebuli i czosnku, fasoli, grochu, orzechów nasion, zielonych warzyw liściastych i ziół.
  • Jedz pokarmy zawierające dużo witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Wypijaj podczas posiłków szklankę soku pomarańczowego
  • Jedz pokarmy zawierające miedź, które ułatwiają wchłanianie żelaza.Miedź znajduje się w serze, żółtku jaj , owocach morza, wątrobie, pełnym ziarnie, zielonych warzywach i morelach.
  • Jedz mniej szpinaku i rabarbaru. Zawarte w nich szczawiany utrudniają wchłanianie żelaza.
  • Produkty z pełnego ziarna, oprócz żelaza, zawierają substancje, które hamują jego wchłanianie, nie jedz ich równocześnie z innymi pokarmami, które dostarczają żelaza.
  • Nie pij kawy, kakao, coli, wina podczas posiłków. Zawarta w tych napojach tanina hamuje wchłanianie żelaza.

Przyczyną niedokrwistości może być również wytarzanie zbyt małych ilości kwasu solnego w żołądku. Upośledza to wchłanianie żelaza oraz przyswajanie białka. Węglowodany mogą przejściowo zmniejszyć stężenie tego kwasu. Dlatego kiedy chcemy poprawić wchłanianie żelaza, powinniśmy uniknąć jedzenia pokarmów zawierających dużo węglowodanów jednocześnie z potrawami bogatymi w żelazo i wysokobiałkowymi.

Leczenie anemii

Preparaty żelaza należy stosować zgodnie ze wskazówkami lekarza, gdyż nadmiar tego pierwiastka bywa niebezpieczny.

  • Preparaty z brunatnic zawierają dużo składników mineralnych i sprzyjają wchłanianiu żelaza.
  • Zazwyczaj codziennie lek homeopatyczny Ferrum phosphoricum.
  • Pij herbatki lub nalewki z żółtego szczawiu, który zawiera dużo żelaza, lub z mniszka i łopianu, które ułatwiają wchłanianie żelaza.
  • Jeśli czujesz zmęczenie, pij herbatki lub nalewki z lukrecji.

Reply