NNKT zapewniają między innymi prawidłową pracę mózgu, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zapobiegają zakrzepom i zapewniają odpowiedni rozwój organizmu. Dodatkowo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład komórek nerwowych, korzystnie wpływają na skórę, służą do budowy błon komórkowych i wytwarzania hormonów, które regulują pracę wielu organów.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 można znaleźć przede wszystkim w migdałach, orzechach włoskich, nasionach, a także w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, arachidowym, z kiełków pszenicy, winogron i oleju sojowym.
Badania potwierdzają, że kwasy te zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i choroby wieńcowej. Kwasy omega-6 obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszają krzepliwość krwi.
Do kwasów omega-3 należą kwasy EPA i DHA, które znajdują się w tłuszczu rybim, a także kwas a-linolenowy. Źródłem kwasów meega-3 jest olej lniany, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, a także orzechy włoskie.
Kwasy omega-3 pomagają obniżać stężenie cholesterolu i frakcji LDL, VLDL, triglicerydów, a także podwyższają ilość „dobrego” cholesterolu HDL.
Zauważono, że Eskimosi, pomimo tego, że praktycznie nie jedzą warzyw ani owoców, rzadko chorują na choroby serca, alergie czy nowotwory. To właśnie dzięki temu, że jedzą dużo ryb, a więc ich dieta jest bogata w kwasy omega-3. Dietetycy zalecają spożywanie przynajmniej 2-3 porcji tłustych ryb morskich w tygodniu. Osoby, które nie lubią ryb lub mają ich zbyt mało w diecie powinny przyjmować tran i kapsułki omega-3.
Oliwa zawiera tłuszcze jednonienasycone, ale ma bardzo małe ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate w kwasy omega-3 i omega-6 są natomiast oleje, szczególnie lniany i rzepakowy. Dodawaj ich do swoich potraw zaraz przed spożyciem, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które się w nich znajdują są wrażliwe na wysoką temperaturę i światło.