Utrata słuchu to niezdolność do odbierania bodźców akustycznych, nagła lub powstała w wyniku długotrwałego procesu.
Wrodzona, w przeciwieństwie do nabytej często wiąże się z niezdolnością do mówienia.
Utrata słuchu może mieć pochodzenie przewodzeniowe lub odbiorcze.
W pierwszym przypadku fale dźwiękowe nie docierają do ucha wewnętrznego z powodu zatkania zewnętrznego przewodu słuchowego, niewłaściwego funkcjonowania błony bębenkowej lub ucha wewnętrznego.
W przypadku utraty słuchu pochodzenia odbiorczego dźwięk dociera do ucha wewnętrznego, ale mózg nie otrzymuje informacji o nim z powodu uszkodzenia ucha wewnętrznego lub nerwu słuchowego. Przyczynami takiej utraty słuchu są procesy starzenia się, miażdżyca tętnic lub długotrwałe oddziaływanie hałasu powyżej 85 decybeli. Nagły lub długotrwały hałas może uszkodzić delikatnie zakończenia nerwów słuchowych.
Badacze uważają, że jest to częściowo wywołane gwałtownym zwiększeniem stężenia wolnych rodników pod wpływem hałasu. Pogorszenie słuchu mogą również powodować niektóre leki.
Przyczynami utraty słuchu mogą być:
Czasowa utrata słuchu podczas lotu samolotem występuje, kiedy podczas startu i lądowania ciśnienie powietrza w gardle i w uchu środkowym nie może się wyrównać. Dzieje się tak najczęściej, gdy trąbki Eustachiusza są zatkane z powodu uczulenia lub zakażenia.
Żeby zapobiegać pogarszaniu się słuchu, należy wzmocnić odporność organizmu na zakażenia i uczulenia, stabilizować równowagę płynów w organizmie oraz zapobiegać miażdżycy i przedwczesnemu stężeniu się. Dlatego należy właściwie się odżywiać – czyli jeść produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa oraz ograniczyć spożycie cukru, rafinowanych węglowodanów i soli.
Właściwy sposób odżywiania się pozwala utrzymać w prawidłowym stanie naczynia krwionośne w uszach i nerwy słuchowe, może zahamować starcze pogorszenie się słuchu.