Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka ciekawych przepisów na flaczki – na pewno wybierzecie wśród nich coś, co was zainteresuje. Zapraszamy do lektury!
Potrzebne będą:
Przygotowanie
Czyścimy i myjemy flaki, następnie zalewamy je wrzątkiem i gotujemy 5-10 minut. Po tym osączamy je z wody na sitku, zalewamy wrzątkiem w rondelku, solimy i gotujemy przez około 2 godziny do miękkości. Następnie studzimy je i kroimy w paski. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli oraz korzeni przygotowujemy rosół i przecedzamy go. Jarzyny oraz chude mięso z rosołu kroimy w paski i razem z flakami dodajemy do rosołu, gotujemy, zagęszczamy białą zasmażką z masła i mąki, doprawiamy papryką, gałką i majerankiem – i gotowe. Dobrze smakują z pulpetami z wątróbki, a także ze startym żółtym serem.
Potrzebne będą:
Przygotowanie
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondla. Do pozostałego na patelni oleju dodać masło, pokrojone w paseczki flaki, usmażoną cebulę; doprawić solą, pieprzem i smażyć 15-20 minut, często mieszając. Skropić sokiem z cytryny, posypać natką i wyłożyć na rozgrzany półmisek.
Potrzebne będą:
Przygotowanie
Umyte flaki włożyć do rondla, zalać wrzątkiem i gotować. Po 20 min odce-dzić, ułożyć w rondlu, zalać zimną wodą, dodać cebulę z wciśniętymi w nią goździkami, czosnek, listek laurowy, tymianek i gotować około 2 godz. Miękkie flaki wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w cienkie paseczki. Drobno pokrojony boczek zrumienić w rondlu, dodać masło, chwilę smażyć mieszając, po czym wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją białym winem, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę gotować na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, włożyć flaki i dusić 20-30 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką.
Potrzebne będą:
Przygotowanie
Umytą fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, po czym ugotować. Półplasterki cebuli zeszklić na oleju, dodać pokrojony w paseczki boczek, mięso z kurczaka i, mieszając, chwilę smażyć na dość silnym ogniu. Potem włożyć plasterki marchewki i paseczki papryki, wlać dwie szklanki wywaru z gotowanych flaków lub bulionu, gotować na niewielkim ogniu około godziny. Następnie dołożyć pokrojone w paseczki flaki, odcedzoną fasolę, przecier pomidorowy, kiełbasy, tymianek, pieprz, sól, mieszać. Gotować na niezbyt dużym ogniu 30-40 minut. Pod koniec wlać wino.
Potrzebne będą:
Przygotowanie
Dokładnie umyte flaki zalać zimną wodą, zostawić na godzinę, osaczyć, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, gotować 20 min, odcedzić, ponownie włożyć do rondla i zalać wrzątkiem, dodać jarzyny, korzenie i sól, gotować około 2 godz. Gdy flaki będą miękkie, wyjąć je i pokroić w paseczki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i, stale mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny, wlać śmietankę, włożyć flaki, dokładnie wymieszać, dusić około 20 min, po czym posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec (około 10 min).
Potrzebne będą:
Flaki przygotowuje się tak jak w poprzednim przepisie.
Przygotowanie
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, dodać przecier pomidorowy i ćwiartki obranych ze skórki pomidorów, gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Do małego rondelka włożyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać estragon, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz wino i gotować chwilę pod przykryciem, po czym odkryć i gotować, aż 1/3 płynu odparuje. Wówczas połączyć z sosem pomidorowym, przetrzeć wszystko przez sitko, włożyć drobno posiekane korniszony, łyżkę masła, flaki pokrojone w paseczki i natkę. Dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu około 15 min. Podawać bardzo gorące.
Potrzebne będą:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, dodać pociętą w paski paprykę, kminek, czosnek roztarty z solą, wymieszać i dusić około 10 min pod przykryciem. Następnie dodać pokrojone w paseczki flaki oraz dwie szklanki wywaru z flaków i gotować na małym ogniu około 30 min. Podawać bardzo gorące.