Musimy pamiętać, że wyróżniamy dwie frakcje cholesterolu – HDL, zwaną dobrym cholesterolem, a także frakcję LDL, ciemną stronę cholesterolu, równie ważną dla organizmu jak pierwsza. Jednak jeżeli jest jej za dużo, sieje spustoszenie w organizmie, odkładając się wewnątrz ścian naczyń krwionośnych i doprowadzając nawet do miażdżycy. Musimy więc pamiętać o tym, aby troszczyć się o zachowanie odpowiedniego poziomu LDL. W jaki sposób?
Istnieje wiele naturalnych metod, dzięki którym łatwo można obniżyć poziom złego cholesterolu. Po pierwsze konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych – przede wszystkim warto zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je roślinnymi, po drugie należy do codziennego trybu życia na stałe dołączyć także aktywność fizyczną.
Walcząc z nadmiarem LDL, warto pamiętać o naturalnych substancjach, do których mamy dostęp na co dzień. Są zawarte w warzywach, owocach, zbożach, ziołach czy rybach i są niezwykle cenne, chociaż czasami zupełnie o tym zapominamy. Do substancji tych zaliczamy: