Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jajkiem i potrawami z jajek, ale na naszych stołach królują również wielkanocne wypieki. Niewątpliwie w większości domów pojawi się babka, a także mazurek, zgodnie z tradycją najważniejsze wielkanocne słodkości.
Jeżeli nie masz doświadczenia w pieczeniu i szukasz dobrych, sprawdzonych przepisów – dobrze trafiłaś. Dzisiaj mamy dla Ciebie garść przepisów na ciekawe i proste w przygotowaniu mazurki i babki. Zapraszamy do lektury!
Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę. Potem, nadal ucierając, dodać skórkę cytrynową, drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, śmietanę, wsypać mąkę. Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3 wysokości. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i takim lukrem polać ostudzoną babkę. 100 g -> 270 kcal.
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie uformować i upiec w nagrzanym piekarniku spód mazurka. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia z grubym dnem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto, równomiernie rozprowadzić nożem. Mazurek można udekorować pokrojoną w paski smażoną skórką pomarańczową i połówkami migdałów lub innymi bakaliami. 100 g -»400 kcal.
Drożdże rozetrzeć z mąką, posiekać z margaryną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Chłodne ciasto rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podpiec na złoty kolor, a następnie wystudzić. Na placku ułożyć cienkie plastry umytych i pokrojonych (ze skórką) pomarańczy. Smażone skórki drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę i, ciągle ubijając, dodawać po trochu posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz cukier i sok z pomarańczy. Gotową masę wyłożyć na plastry pomarańczy rozłożone na cieście, zmniejszyć płomień piekarnika na całkiem malutki i wstawić mazurek do wysuszenia. Jeszcze ciepły pokroić nożem zwilżonym wodą. 100 g -»335 kcal.
Dno i boki prostokątnej brytfanny wyłożyć herbatnikami. Ugotować budyń z dodatkiem margaryny, biorąc 2/3 porcji mleka przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu wsypać bakalie, wymieszać, wyłożyć masę na herbatniki, wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Zrobić polewę i polać nią ciasto. Stygnącą polewę posypać wiórkami kokosowymi. Można przybrać mazurek bakaliami i plasterkami kiwi. 100 g -> 280 kcal.
Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z margaryną, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować, ułożyć w brytfance, upiec i ochłodzić. Pokrojone figi zemleć w maszynce do mięsa, migdały sparzyć i, po usunięciu skórki, posiekać, dodać drobno pokrojone orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, sok i skórkę otartą z cytryny. Z cukru i wody ugotować syrop, wlać go do bakalii, wymieszać, schłodzić. Wystudzoną masę równomiernie rozprowadzić na cieście. Mazurek podawać po zastygnięciu masy. 100 g —> 375 kcal.
W lekko ciepłym piekarniku zrumienić płatki, mieszając je co pewien czas. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, po trochu dodając sok i skórkę otartą z cytryny. Następnie włożyć drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i namoczone w łyżce rumu lub koniaku (albo ostatecznie wody) suszone śliwki pokrojone w paski. Do masy dokładać na przemian – delikatnie mieszając – płatki i pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Przełożyć gotową masę do dość grubo posmarowanej tłuszczem brytfanki (najlepiej użyć takiej formy, by po wyłożeniu masa miała grubość 1-1,5 cm). Upiec mazurek na złoty kolor, wystudzony pokroić na kawałki. 100 g -> 280 kcal.
Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, odsypać trzecią jej część, a do pozostałej dodać cukier, sól oraz rozczyn, wbić jaja (jedną nieuszkodzoną połówkę skorupki zachować) i, stopniowo dodając odsypaną mąkę, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki, startą skórkę cytrynową, resztę mąki i znów dokładnie wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy około 5 cm. Z części wałka zwinąć pierścień o średnicy 15 cm, przenieść go na wysmarowaną masłem blachę i ułożyć na nim coraz to mniejsze pierścienie. Pozostawić w cieple na pół godziny, by ciasto urosło. Pustą, umytą i osuszoną połówkę skorupki jaja ułożyć na wierzchu i posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem. Piec (około 45 minut) na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę. 100 g -> 335 kcal.