Dlaczego fast foody są niezdrowe?

Burger

Dlaczego fast foody są niezdrowe?

W dzisiejszych czasach, gdy stale jesteśmy zabiegani i zapracowani często nie mamy czasu na codzienne gotowanie domowych obiadów. Z tego powodu wiele osób jada na mieście w barach szybkiej obsługi takich jak KFC, McDonalds czy znane budki z kebabem. Niestety nasze dzieci coraz częściej odżywiają się również właśnie w taki sposób. Zanim więc dasz swojemu dziecku pieniądze na kolejny „posiłek” typu fast food, dowiedz się czym grozi częste jedzenie kebabów, zapiekanek, frytek i innych podobnych dań.

Bogactwo tłuszczy trans

Uwielbiane przez wielu ludzi fast foody to głównie bogactwo tłuszczu. 100 g frytek ma aż 560 kalorii, z czego tylko 40 % kalorii przypada na ziemniaka, reszta to sam tłuszcz. Z kolei taka sama ilość gotowanych ziemniaków ma jedynie 60 kalorii.

frytkiJeżeli chodzi o tłuszcz, to stosując się do zasad zdrowego odżywiania można na nim smażyć tylko przez jeden dzień. Duże i popularne sieci barów raczej przestrzegają tych zasad, bojąc się o swoją reputację, jednak w wielu ulicznych budkach olej do smażenia jest wykorzystywany wielokrotnie. Podczas takiego wielokrotnego podgrzewania oleju wydzielają się substancje, które są szkodliwe dla naszego zdrowia, takie jak nadtlenki lipidowe, prowadzące do miażdżycy, a nawet raka. Tłuszcz ten mimo tego, że jest pochodzenia roślinnego, jest źródłem kwasów tłuszczowych trans. Tłuszcze trans są niebezpieczne dla naszego organizmu, działają podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, tzn., że podnoszą „zły” cholesterol, a obniżają „dobry”.

Dużo kalorii

Dania typu fast food są bardzo kaloryczne, a jak wszyscy dobrze wiemy nadmiar kalorii to prosta droga do nadwagi i otyłości. Fast foody mają dużo wysokoglikemicznej skrobi, dużo soli i glutaminianu sodu, z kolei znikomą ilość błonnika czy witamin. Z uwagi na niedobór błonnika i wysoki indeks glikemiczny nie tylko nie są sycące, ale wręcz pobudzają apetyt.

Większość osób jedzących fast-foody popija je gazowanymi napojami takimi jak cola. Cola zawiera kofeinę oraz kwas ortofosforowy, który skutecznie wypłukuje z organizmu cenny magnez i wapń. Inne słodkie gazowane napoje są tak samo bezwartościowe i wysoko kaloryczne.

 

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=tRWRwmISFug[/tube]

 

Sól – biała śmierć

Jedzenie typu fast food przygotowywane jest z półproduktów bardzo wysoce przetworzonych, a więc w zasadzie pozbawionych potrzebnych organizmowi witamin i soli mineralnych. Czasami bary typu fast food mają w swojej ofercie sałatki, które zamawiamy, bo wydają nam się zdrowe i wartościowe, jednak nic bardziej mylnego. Takie sałatki zazwyczaj są przygotowywane długo przed ich podaniem, przez co tracą wiele cennych wartości odżywczych. Poza tym głównym składnikiem takich sałatek jest bardzo tłusty sos majonezowy.

fast foodW daniach fast food wykorzystuje się białe, miękkie pieczywo wypiekane z wysoko oczyszczonej mąki pszennej. Pieczywo to zawiera właściwie jedynie skrobię, cukier i sól. W przeciwieństwie do pieczywa pełnoziarnistego nie zawiera witamin z grupy B, ani błonnika, który jest niezbędny do odpowiedniego trawienia pokarmów.

Przyjemny smak fast foodów zyskuje się głównie przez stosowanie ogromnych ilości soli kuchennej. Nadmiar soli bardzo obciąża nerki, może też powodować obrzęki, a szczególnie groźny jest dla osób cierpiących na nadciśnienie. Nie na darmo mówi się przecież na sól – biała śmierć.

Fast food jak narkotyk!

Naukowcy alarmują i ostrzegają, fast-foody mogą uzależniać podobnie jak heroina! W krajach bogatych odsetek ludzi otyłych lub z nadwagą stale rośnie. Winę za to ponosi dobrobyt, brak aktywności fizycznej oraz duże ilości niezdrowej żywności. Naukowcy znaleźli dowody, które świadczą o tym, że ludzie mogą uzależnić się od cukru i tłuszczu, które znajdują się w fast foodach.

 

[tube]https://http://www.youtube.com/watch?v=iETXd5NP9-c[/tube]

Reply