Każdy zna zapach domowego pasztetu z dzieciństwa. Świeży, aromatyczny, wyjęty prosto z piekarnika i rozpływający się ustach. Zrobiony według własnego gustu, z ulubionymi dodatkami jest świetną alternatywą dla niejadalnych czasem wędlin ze sklepowych półek. Zresztą, jak wiadomo, to, co domowe, zawsze jest najlepsze.
Dziś przepis na sprawdzony i bardzo dobry pasztet domowy.
Nie każdy wie, że pasztety pieczone były już w starożytności. Nie było sklepów, gotowych produktów, więc trzeba było radzić sobie samodzielnie. Za to dostępność mięsa, przypraw i gorących pieców w domach była na porządku dziennym. Początkowo uważano pasztet za danie dla ubogich – wykonane z resztek mięsa różnego rodzaju z przyprawami.
Jednak z biegiem lat zyskał on zaszczytne miejsce w kuchni francuskiej. Francuscy kucharze szczycili się wyrobem pysznych pasztetów już od XVI wieku. Podawany na dworach królewskich i szlacheckich pasztet przetrwał do lat współczesnych pod różnymi postaciami. Z mięsem, suszonymi owocami czy z soczewicy. Wybór jest dowolny, a każdy znajdzie dla siebie idealny smak.
Do pasztetu idealnie jest dodać kilka rodzajów mięsa: wołowiny, cielęciny i kurczaka. Poniżej przepis mojej mamy na pyszny domowy przysmak.
Składniki
Wykonanie
Wykonanie nie jest trudne, a smak cudny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.