Domowy pasztet
Każdy zna zapach domowego pasztetu z dzieciństwa. Świeży, aromatyczny, wyjęty prosto z piekarnika i rozpływający się ustach. Zrobiony według własnego gustu, z ulubionymi dodatkami jest świetną alternatywą dla niejadalnych czasem wędlin ze sklepowych półek. Zresztą, jak wiadomo, to, co domowe, zawsze jest najlepsze.
Dziś przepis na sprawdzony i bardzo dobry pasztet domowy.
Historia pieczenia pasztetów
Nie każdy wie, że pasztety pieczone były już w starożytności. Nie było sklepów, gotowych produktów, więc trzeba było radzić sobie samodzielnie. Za to dostępność mięsa, przypraw i gorących pieców w domach była na porządku dziennym. Początkowo uważano pasztet za danie dla ubogich – wykonane z resztek mięsa różnego rodzaju z przyprawami.
Jednak z biegiem lat zyskał on zaszczytne miejsce w kuchni francuskiej. Francuscy kucharze szczycili się wyrobem pysznych pasztetów już od XVI wieku. Podawany na dworach królewskich i szlacheckich pasztet przetrwał do lat współczesnych pod różnymi postaciami. Z mięsem, suszonymi owocami czy z soczewicy. Wybór jest dowolny, a każdy znajdzie dla siebie idealny smak.
Przepis na domowy pasztet
Do pasztetu idealnie jest dodać kilka rodzajów mięsa: wołowiny, cielęciny i kurczaka. Poniżej przepis mojej mamy na pyszny domowy przysmak.
Składniki
- po 1 kg wołowiny i wieprzowiny;
- 1/2 kg wędzonego boczku;
- 3 cebule obrane i pokrojone w pół-plastry;
- 2 bułki, lub pół długiej, pokrojonej na kawałki;
- 4-5 jajek;
- sól, pieprz;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wykonanie
- Mięso ugotować wraz z przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym. Po ugotowaniu do miękkości wszystko zmielić w maszynce, wraz z cebulą i wędzonym boczkiem.
- Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę z mleka.
- Do zmielonego mięsa dodać żółtka, sól, pieprz i gałkę, wymieszać, a na koniec dodać ubite białka.
- Włożyć do 2 foremek wysmarowanych smalcem, o długości 30 cm, posypać bułką tartą.
- Piec w temp. 180 stopni przez około 1,5 godziny.
- Smacznie zajadać po wystygnięciu.
Wykonanie nie jest trudne, a smak cudny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.