Pieczarki – przepisy kulinarne
Pieczarki to warzywa nie tylko smaczne, ale również zdrowie, dlatego warto by na stałe zagościły na naszych talerzach. Dietetycy zalecają, aby nasz dieta była urozmaicona i dostarczała naszemu organizmu różnych składników.
Dawniej panował powszechny pogląd, że owszem grzyby są smaczne, ale nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych. Jest to błędem! Pieczarki, tak jak i inne grzyby zawierają wartościowe białko, błonnik, mikroelementy oraz witaminy. Pieczarka posiada witaminy z grypy B, prowitaminę D, potas, żelazo, fosfor, selen i miedź.
Co należy wiedzieć o pieczarkach?
- nie zawierają one zdradliwego cholesterolu
- w odróżnieniu od warzyw zawierają prowitaminę D, która jest niezwykle ważna dla gospodarki wapniem i fosforem
- danie z pieczarek zaspokaja jedną trzecią dziennego zapotrzebowania organizmu na miedź
- potrawa z pieczarek to dobra droga do pozbycia się nadmiernych kilogramów, kubek świeżych pieczarek zawiera jedyne 20 kalorii!
- jeżeli nasze dzienne menu ułożymy tak, by było w nim pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, warzywa strączkowe i pieczarki, możemy być pewni, że dostarczyliśmy organizmowi dostateczną ilość żelaza
- spożywanie pieczarek ma dobry wpływ w profilaktyce raka piersi oraz prostaty!
Oto kilka pomysłów na przygotowanie pieczarek:
Pieczarki w panierce
Pieczarki dokładnie umyj, następnie panieruj w jajku i tartej bułce. Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż zrobią się złociste.
Pieczarki duszone
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Delikatnie obsmaż na patelni na kilku łyżkach oleju. Następnie przełóż do garnuszka i zalej 400 ml wody. Duś około 20 minut. 2 łyżeczki pszennej mąki rozrób z 3 łyżkami wody i wlej do grzybów. Na końcu dodaj 2 łyżki śmietany 24% i dopraw solą i pieprzem. Duszone pieczarki mogą być znakomitym dodatkiem do wielu dań.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron ugotuj al dente. Pierś kurczaka pokrój w paseczki albo kostkę, podsmaż na patelni, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Przypraw oregano, słodką papryką i solą. Smaży aż kurczak i pieczarki zrobią się miękkie. Dodaj słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy i pokrojone oliwki. Chwilkę duś, dopraw według gustu i wrzuć ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe.
Cukinia nadziewana farszem pieczarkowym
Cukinie przekrój na pół i usuń pestki. Pieczarki podsmaż na patelni. W misce wymieszaj fetę z 1/2 kubka śmietany i posiekaną pietruszką. Kiedy pieczarki będą gotowe dodaj je do masy. Następnie wypełnij łódeczki z cukinii farszem. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i zakryj farsz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Cukinię zapiekaj aż ser lekko zbrązowieje. Z pomidorów w puszce przygotuj sos. Pomidory lekko zmiksuj i podgrzej dodając do nich bazylię, oregano, czosnek, pieprz i sól. Podawaj z przypieczoną bagietką.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Ej-MIADbE4Y[/tube]