Sezon na grilla
Dziś kilka porad dla tych, którzy nie mają dużego ogrodu, a chcieliby skorzystać z sezonu grillowego. Model elektryczny sprawdzi się i w domu i na balkonie, a co więcej – korzystać z niego można przez okrągły rok.
Dzisiaj wyjaśnimy więc najważniejsze wątpliwości związane z tym sprzętem. Zapraszamy do lektury!
Grill elektryczny
To sprzęt mający niemal same zalety. Użyjemy go przez 365 dni w roku, nie potrzebuje węgla ani rozpałki, wystarczy tylko gniazdko z prądem. Do wyboru mamy kilka modeli, otwierane i zamykane. W zamykanych o wiele szybciej przygotujemy mięso czy warzywa, ponieważ grillują się od razu z obu stron. Takie urządzenia można również rozłożyć na dwie części i na dwóch oddzielnych płytach przygotowywać różne dania.
Grille elektryczne różnią się między sobą rodzajem rusztu. Występują z płaską lub karbowaną płytką lub standardowe z kratką i grzałką od spodu. Bez względu na to, który model zagości w naszej kuchni, warto, aby miał rowki odprowadzające tłuszcz z mięsa. Płyty i ruszty powinny być zdejmowane, aby je można było dobrze wyczyścić i powinny posiadać specjalną powłokę, do której potrawy nie przylegają.
Przy zakupie grilla warto zwrócić uwagę na moc urządzenia. Im mocniejsza, tym szybciej się nagrzeje. Minimalna moc to 1500 W. Ważny jest również termostat, dzięki niemu będziemy mogli sprawniej i łatwiej przygotować nasze ulubione dania.
Jak czyścić grill elektryczny?
Po przygotowaniu ulubionych dań z grilla, czekamy aż wystygnie, zdejmujemy płytę i moczymy ją w wodzie z płynem do mycia naczyń. Dzięki temu wszystkie przylegające resztki łatwo odejdą i wystarczy już tylko szmatka do przetarcia powierzchni. Płytę można czyścić również specjalnymi piankami i detergentami do usuwania osadu i tłuszczu lub domowym sposobem – octem czy też sokiem z cytryny.
Kupujemy grill
Mamy kilka rodzajów grilli na sklepowych półkach, to my sami decydujemy, który będzie dla nas dobry.
- Z rusztem i płytą
Grill taki ma łączoną jedną płytę gładką i karbowaną. Na płaskiej można przygotować owoce, warzywa czy jajko. Na ruszcie idealnie dojdą ryby i mięso. Pod spodem takiego grilla znajduje się tacka na ściekający tłuszcz.
- Z osłoną od wiatru
Grill z osłoną przydaje się na balkonie, w ogrodzie czy innym miejscu na świeżym powietrzu. W domu można ją swobodnie zdjąć. Płytka karbowana lub w kratkę, a pod spodem pojemnik do którego wlewa się wodę. Ścieka tam tłuszcz z potraw i wydziela się mniej przykrych zapachów.
- Zamykany
W zamykanym grillu można przygotować potrawy bardzo szybko, opiekając je od razu z obydwu stron. Dodatkowo można w nim przygotować kanapki na ciepło. Można również płyty rozłożyć na dwie części.
- Obrotowy
Grill obrotowy posiada dwustronną odwracaną płytę, którą można myć w zmywarce. Warzywa i owoce można ułożyć na gładkiej powierzchni, a mięso na karbowanej.
- Z dużą pokrywą
Grill z pokrywą przydaje się, jeśli używa się go w domu, ponieważ nie rozprzestrzenia się zapach. Urządzenie takie posiada również rączki po bokach, które nie nagrzewają się, wiec śmiało można go przenosić z miejsca na miejsce.
- Akcesoria dodatkowe
W sezonie grillowym przydadzą się również dodatkowe akcesoria, dzięki którym grillowanie staje się jeszcze przyjemniejsze. Niezbędne są odpowiednie sztućce do grillowania, dzięki którym nie poparzymy się, koszyk do pieczenia ryby, termometr do mięsa oraz sprzęty do czyszczenia. Pomagają bez wątpienia w trakcie przygotowania potraw oraz przy porządkach.
Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni zestaw. Zwolennicy tradycyjnego grilla zdecydują się na pewno na taki z rozpałką. Miłośnicy dań z rusztu wybiorą ten elektryczny z którego korzystać można cały rok.