ABC rozmrażania warzyw i owoców
Jak powszechnie wiadomo, w wodzie zachodzą różne reakcje enzymatyczne i mogą rozwijać się w niej mikroorganizmy. Jej zamiana w lód sprawia natomiast, że zmniejsza się prawdopodobieństwo zachodzenia niebezpiecznych dla zdrowia procesów.
Stąd produkty mrożone są bezpieczne i zachowują prawie w 100% swój smak, jakość oraz zapach.
Procesy zamrażania i rozmrażania powinny przebiegać szybko – od tempa mrożenia zależy jakość oraz odżywcza wartość produktu, z kolei od tego, w jaki sposób rozmrażamy dany produkt, zależy to, ile witamin i składników odżywczych zostanie zachowanych, a także na ile będą one bezpieczne.
O czym warto pamiętać przy rozmrażaniu?
- Nie powinno się rozmrażać owoców oraz warzyw pod kranem z bieżącą gorącą wodą, gdyż w ten sposób pozbawiamy je bogatego w składniki odżywcze soku.
- Nie powinno się rozmrażać owoców i warzyw w piekarniku, gdyż gorące powietrze wzmaga utratę cennych witamin.
- Nie należy pod żadnym pozorem zamrażać ponownie raz rozmrożonych owoców oraz warzyw, gdyż stają się w ten sposób idealną pożywką dla niebezpiecznych drobnoustrojów, takich jak chociażby salmonella czy gronkowce!
- Warzywa należy rozmrażać w temperaturze pokojowej.
- Warto wykorzystywać sok wyciekający z owoców oraz warzyw, gdyż stanowi on jeden z najwartościowszych ich składników, którego nie powinno się wylewać.
- Po wyjęciu owoców z zamrażalnika najlepiej posypać je cukrem, co sprawi, że zawarte w nich witaminy nie zostaną zniszczone pod wpływem tlenu.
- Zarówno owoce, jak i warzywa można rozmrażać w kuchence mikrofalowej.
- Jeżeli chcemy wykorzystać owoce do galaretki, nie musimy ich wcale rozmrażać – z powodzeniem możemy je wrzucić bezpośrednio do gorącego płynu, dzięki czemu galaretka szybciej stężeje. Podobnie możemy postąpić, przygotowując kompot oraz zupę.
- W czasie przyrządzania koktajlu możemy natomiast wrzucić bezpośrednio do miksera.