Categories: Kuchnia

Kuchenne porady: Owoce

Owoce

Jak przechowywać owoce, aby na dłużej zachowały swoją świeżość? Jak sprawdzić czy kupowane przez nas owoce są dojrzałe? Co robić by owoce nie ciemniały?

Tego wszystkiego dowiesz się z poniższych porad.

Jabłka i gruszki

  • Jabłka, gruszki, banany, mandarynki, pomarańcze, nektarynki czy też inne owoce leżące na paterze dłużej będą świeże, jeśli położysz między nimi kilka kasztanów.
  • Jabłka i gruszki nie zaczną czarnieć, gdy skropisz je sokiem z cytryny albo wrzucisz do lekko osolonej wody.
  • Jeżeli kupiłaś niedojrzałe morele, włóż je do papierowej torebki i przechowuj w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją.

Arbuz i melon

  • Jak wybrać dojrzały i smaczny arbuz? Podnieś owoc na wysokość ucha i mocno ściśnij. Dojrzały owoc wyda przypominający chrupanie dźwięk.
  • Jeżeli zapukasz w melon i usłyszysz przytłumiony odgłos, oznacza to, że owoc jest dojrzały. Jeśli natomiast dźwięk jest pusty, znaczy, że melon jest niedojrzały.
  • Melony po zerwaniu nie dojrzewają, dlatego zwróć uwagę, żeby były intensywnie wybarwione i bez skaz na skórze. Najlepsze są te, które wydzielają słodki zapach w miejscu, gdzie była łodyga.

Truskawki

  • Kupując truskawki należy zwrócić uwagę na ich zapach. Im bardziej świeże, tym mocniejszy mają aromat.
  • Truskawki najlepiej myć zanim oderwiesz szypułki, wówczas mniej nasiąkną wodą.

Cytrusy i nie tylko

  • Cytryna odzyska świeżość, gdy włożysz ją do wrzącej wody i pogotujesz około 5 minut. Następnie owoce osączyć i przelej zimną wodą, a gdy całkiem ostygną, dobrze wytrzyj i włóż do lodówki.
  • Cytryna lub limonka da więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem potoczysz ją po stole, mocno dociskając.
  • Skórkę z cytryny, pomarańczy lub limonki łatwiej będzie ci zetrzeć, kiedy na tarce położysz kawałek pergaminu, wówczas skórka nie zalepi otworków i łatwiej będzie ją zebrać.
  • Z cytryny łatwiej będzie zetrzeć skórkę jeżeli zamrozimy najpierw cytrynę.
  • Jeśli potrzebujesz tylko niewielką ilość soku z cytryny, możesz nakłuć owoc, np. drutem do robótek, i wycisnąć odrobinę przez mały otwór.
  • Cytrusy łatwo obierzesz ze skórki, gdy polejesz je gorącą wodą (dzięki temu wypłuczesz też ze skórki resztki związków chemicznych, którymi były konserwowane) albo włoży na chwilę do gorącego piekarnika.
  • Jeśli chcesz równo pokroić kiwi, użyj przyrządu do krojenia jajek.
  • Bananów nie przechowuj w lodówce, bo szybciej ściemnieją.
  • Obrane banany nie ściemnieją, jeżeli wcześniej włożysz je na 15 minut do gorącej wody lub po pokrojeniu skropisz sokiem z cytryny.