Kuchenne porady: Owoce
Jak przechowywać owoce, aby na dłużej zachowały swoją świeżość? Jak sprawdzić czy kupowane przez nas owoce są dojrzałe? Co robić by owoce nie ciemniały?
Tego wszystkiego dowiesz się z poniższych porad.
Jabłka i gruszki
- Jabłka, gruszki, banany, mandarynki, pomarańcze, nektarynki czy też inne owoce leżące na paterze dłużej będą świeże, jeśli położysz między nimi kilka kasztanów.
- Jabłka i gruszki nie zaczną czarnieć, gdy skropisz je sokiem z cytryny albo wrzucisz do lekko osolonej wody.
- Jeżeli kupiłaś niedojrzałe morele, włóż je do papierowej torebki i przechowuj w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją.
Arbuz i melon
- Jak wybrać dojrzały i smaczny arbuz? Podnieś owoc na wysokość ucha i mocno ściśnij. Dojrzały owoc wyda przypominający chrupanie dźwięk.
- Jeżeli zapukasz w melon i usłyszysz przytłumiony odgłos, oznacza to, że owoc jest dojrzały. Jeśli natomiast dźwięk jest pusty, znaczy, że melon jest niedojrzały.
- Melony po zerwaniu nie dojrzewają, dlatego zwróć uwagę, żeby były intensywnie wybarwione i bez skaz na skórze. Najlepsze są te, które wydzielają słodki zapach w miejscu, gdzie była łodyga.
Truskawki
- Kupując truskawki należy zwrócić uwagę na ich zapach. Im bardziej świeże, tym mocniejszy mają aromat.
- Truskawki najlepiej myć zanim oderwiesz szypułki, wówczas mniej nasiąkną wodą.
Cytrusy i nie tylko
- Cytryna odzyska świeżość, gdy włożysz ją do wrzącej wody i pogotujesz około 5 minut. Następnie owoce osączyć i przelej zimną wodą, a gdy całkiem ostygną, dobrze wytrzyj i włóż do lodówki.
- Cytryna lub limonka da więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem potoczysz ją po stole, mocno dociskając.
- Skórkę z cytryny, pomarańczy lub limonki łatwiej będzie ci zetrzeć, kiedy na tarce położysz kawałek pergaminu, wówczas skórka nie zalepi otworków i łatwiej będzie ją zebrać.
- Z cytryny łatwiej będzie zetrzeć skórkę jeżeli zamrozimy najpierw cytrynę.
- Jeśli potrzebujesz tylko niewielką ilość soku z cytryny, możesz nakłuć owoc, np. drutem do robótek, i wycisnąć odrobinę przez mały otwór.
- Cytrusy łatwo obierzesz ze skórki, gdy polejesz je gorącą wodą (dzięki temu wypłuczesz też ze skórki resztki związków chemicznych, którymi były konserwowane) albo włoży na chwilę do gorącego piekarnika.
- Jeśli chcesz równo pokroić kiwi, użyj przyrządu do krojenia jajek.
- Bananów nie przechowuj w lodówce, bo szybciej ściemnieją.
- Obrane banany nie ściemnieją, jeżeli wcześniej włożysz je na 15 minut do gorącej wody lub po pokrojeniu skropisz sokiem z cytryny.