Odkwaszanie organizmu – wskazówki dietetyczne
Zakwaszenie organizmu jest dolegliwością obecnie coraz powszechniejszą, która stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, dlatego należy jej zapobiegać, a kiedy już się pojawi, jak najszybciej rozpocząć jej zwalczanie.
Do niepokojących objawów, mogących świadczyć o zakwaszeniu organizmu, należą m.in. cienie pod oczami, częste przeziębienia, nudności i wzdęcia, bóle mięśni i kręgosłupa, problemy z cerą, uczucie ciągłego zmęczenia, nadwaga, bóle głowy, migreny, zawroty głowy itp., które w znaczny sposób mogą utrudnić normalne funkcjonowanie.
Jak odkwaszać organizm?
Warto wiec podjąć kroki mające na celu odkwaszenie organizmu i wprowadzić zmiany w żywieniu, które wpłyną korzystnie na stan zdrowia oraz samopoczucie. W czasie odkwaszania organizmu należy dostarczać z pożywieniem następujące produkty przeciwnowotworowe:
- 2-3 ząbki czosnku dziennie w porze obiadowej. Czosnek podobnie jak cebula, posiada około 200 substancji zabójczych dla bakterii gnilnych (rakotwórczych), wirusów i grzybów, a nie niszczących korzystnych dla flory jelitowej bakterii fermentacyjnych kwasu mlekowego. Spożywanie czosnku zmniejsza zachorowalność na raka o 70 proc.
- należy 1 raz do roku przeprowadzić kurację sokiem z pokrzywy i kurację z soku aloesowego;
- należy pić 2 razy dziennie napar z kwiatów nagietka (l łyżka stołowa na l szklankę wrzątku);
- nie należy zapominać o 1 szklance kefiru, jogurtu lub kwaśnego mleka w porze drugiego śniadania lub w nocy (jeśli budzisz się między 1.00 a 3.00). Bakterie kwasu mlekowego w nich zawarte pobudzają wytwarzanie interferonu, spowalniającego wzrost guzów nowotworowych;
- pić 2 razy dziennie 1 kieliszek czerwonego wina gronowego przed jedzeniem (działa przeciw rakowi skóry);
- należy spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej zmielonego siemienia lnianego i 2 orzechy włoskie;
- koniecznie spożywać warzywa z upraw ekologicznych posiadających atest Ekolandu;
- spożywać raz dziennie potrawy z kaszą jaglaną (najlepiej wieczorem) z takimi warzywami jak marchew, buraki;
- często jeść soję i fasolę, zawierające fitosterole i izoflawonoidy przeciwnowotworowe;
- pić soki z surowej kapusty i buraczane-marchwiowe po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przed jedzeniem (rano sok z kapusty, a wieczorem sok buraczano-marchwiowy);
- nie używać cukru i słodyczy, które wytrącają selen z organizmu;
- dostarczać organizmowi często selen w postaci naturalnej — tzn. w jajach, drożdżach piwnych, czosnku, kukurydzy, brokułach i selerze;
- spożywać dużo błonnika, około 40 g dziennie w warzywach, nasionach strączkowych, pełnych ziarnach zbóż, ponieważ mała ilość spożywanego błonnika wiąże się z ryzykiem zachorowania na nowotwory. Im jest wyższe jego spożycie, tym niższa zachorowalność. Mechanizm ochronnego działania błonnika polega na absorpcji czynników rakotwórczych i na przyspieszeniu perystaltyki jelit, co zmniejsza czas styczności czynników rakotwórczych zawartych w treści jelitowej ze ścianą jelita;
- wyeliminować takie używki jak: tytoń, alkohol, kawa, mocna herbata, narkotyki, które zakwaszają organizm;
- antybiotyków używać tylko w ciężkich stanach chorobowych zagrażających życiu. Doprowadzają one do osłabienia układu odpornościowego i niedoborów miedzi i kobaltu, działających przeciw nowotworowi;
- zielona herbata (obniża ciśnienie) i seler zapobiegają nowotworowi żołądka i płuc;
- używać 2 razy dziennie łyżkę stołową oliwy z oliwek tłoczonej na zimno (przeciw rakowi sutka);
- stosować raz do roku 4 miesięczną kurację olejem z wiesiołka, który zawiera kwas gammalionolenowy (GLA), zwalczający wolne rodniki odpowiedzialne za procesy nowotworowe;
- należy przez całą zimę (od października do marca) pić łyżeczkę tranu dziennie;
- nie dopuszczać do nadmiaru niklu w organizmie, gromadzącego się przez spożywanie margaryn i masła roślinnego;
- dostarczać cynk w postaci naturalnej zawarty w czosnku, cebuli i dyni, który zapobiega chorobom gruczołu krokowego;
- połowę warzyw jeść w postaci gotowanej, a połowę w postaci surówek. Surówki spożywamy 1 raz dziennie lub jako dodatek do dań głównych;
- słodycze spożywać tylko naturalne (owoce do 200 g dziennie) jagody, sok, susz owocowy, miód (uważać przy otyłości);
- zastępować mięso taką samą ilością soi, soczewicy lub fasoli w sałatkach, pastach, pasztetach albo w zupach;
- unikać produktów sprzyjających nowotworom, takich jak: mięso wędzone konserwowane, nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych (smalec, masło) i olejów wielonienasyconych tłoczonych na gorąco (olej słonecznikowy i kukurydziany).
Chcąc zabezpieczyć się przeciwko nowotworom przez odpowiedni model odżywiania i styl życia, powinno się wziąć pod uwagę te cztery czynniki:
– odpowiednie odżywianie, prawidłową funkcję przewodu pokarmowego, prawidłową pracę nerek i wątroby, zrównoważony poziom hormonów.
Kuracja odkwaszająca organizm Rudolfa Breussa
Można także zastosować 2-3 miesięczną kurację odkwaszającą, pijąc sok z następujących warzyw:
- czerwonych buraków 300 g
- marchwi 100 g
- selera 100 g
- rzodkwi, rzepy lub rzodkiewki 30 g
- 1 ziemniak wielkości kurzego jaja
Pijemy ten sok 2 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.
Warzywa spożywane codziennie i używane do produkcji soków muszą być koniecznie z upraw ekologicznych, stosujących nawożenie naturalne. W czasie tej kuracji sokiem należy pić tzw. herbatę szałwiową:
1 łyżeczkę szałwii zalać 0,5 l wrzątku i gotować 3 minuty, potem do wrzątku dodać:
- 1/2 łyżeczki mięty
- 1/2 łyżeczki dziurawca
- 1/2 łyżeczki melisy — parzyć 10 minut
- 1 pić przed sokiem warzywnym
- 2 razy dziennie po pół szklanki.
ODKWASZENIE TO PODSTAWA DOWYZDROWIENIA
Najprościej jest odkwasić organizm za pomocą Proszku Zasadowego. Wystarczy pić codziennie szklankę wody z łyżeczką Proszku Zasadowego.
Nie mamy czasu na prawidłowe odżywianie. Chyba, że zafundujemy sobie gotowe diety. Musimy w jakiś sposób odkwaszać te nasze organizmy. Wśród moich znajomych proszek zasadowy jest normą, pijemy na dobranoc i polecamy wszystkim. Dzięki niemu działamy doskonale:)
Dziewczyny, zachwalacie ten proszek zasadowy, a napiszcie po jakim okresie stosowania poczułyście zmianę na lepsze.
Mario, ja już po 3 tygodniach stosowania poczułam znaczna poprawę,