Odkwaszanie organizmu – wskazówki dietetyczne

odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu – wskazówki dietetyczne

Zakwaszenie organizmu jest dolegliwością obecnie coraz powszechniejszą, która stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, dlatego należy jej zapobiegać, a kiedy już się pojawi, jak najszybciej rozpocząć jej zwalczanie.

Do niepokojących objawów, mogących świadczyć o zakwaszeniu organizmu, należą m.in. cienie pod oczami, częste przeziębienia, nudności i wzdęcia, bóle mięśni i kręgosłupa, problemy z cerą, uczucie ciągłego zmęczenia, nadwaga, bóle głowy, migreny, zawroty głowy itp., które w znaczny sposób mogą utrudnić normalne funkcjonowanie.

Jak odkwaszać organizm?

Warto wiec podjąć kroki mające na celu odkwaszenie organizmu i wprowadzić zmiany w żywieniu, które wpłyną korzystnie na stan zdrowia oraz samopoczucie. W czasie odkwaszania organizmu należy dostarczać z pożywieniem następujące produkty przeciwnowotworowe:

  • 2-3 ząbki czosnku dziennie w porze obiadowej. Czosnek podobnie jak cebula, posiada około 200 substancji zabójczych dla bakterii gnilnych (rakotwórczych), wirusów i grzybów, a nie niszczących korzystnych dla flory jelitowej bakterii fermentacyjnych kwasu mlekowego. Spożywanie czosnku zmniejsza zachorowalność na raka o 70 proc.
  • należy 1 raz do roku przeprowadzić kurację sokiem z pokrzywy i kurację z soku aloesowego;
  • należy pić 2 razy dziennie napar z kwiatów nagietka (l łyżka stołowa na l szklankę wrzątku);
  • nie należy zapominać o 1 szklance kefiru, jogurtu lub kwaśnego mleka w porze drugiego śniadania lub w nocy (jeśli budzisz się między 1.00 a 3.00). Bakterie kwasu mlekowego w nich zawarte pobudzają wytwarzanie interferonu, spowalniającego wzrost guzów nowotworowych;
  • pić 2 razy dziennie 1 kieliszek czerwonego wina gronowego przed jedzeniem (działa przeciw rakowi skóry);
  • należy spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej zmielonego siemienia lnianego i 2 orzechy włoskie;
  • koniecznie spożywać warzywa z upraw ekologicznych posiadających atest Ekolandu;
  • spożywać raz dziennie potrawy z kaszą jaglaną (najlepiej wieczorem) z takimi warzywami jak marchew, buraki;
  • często jeść soję i fasolę, zawierające fitosterole i izoflawonoidy przeciwnowotworowe;
  • pić soki z surowej kapusty i buraczane-marchwiowe po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przed jedzeniem (rano sok z kapusty, a wieczorem sok buraczano-marchwiowy);
  • nie używać cukru i słodyczy, które wytrącają selen z organizmu;
  • dostarczać organizmowi często selen w postaci naturalnej — tzn. w jajach, drożdżach piwnych, czosnku, kukurydzy, brokułach i selerze;
  • spożywać dużo błonnika, około 40 g dziennie w warzywach, nasionach strączkowych, pełnych ziarnach zbóż, ponieważ mała ilość spożywanego błonnika wiąże się z ryzykiem zachorowania na nowotwory. Im jest wyższe jego spożycie, tym niższa zachorowalność. Mechanizm ochronnego działania błonnika polega na absorpcji czynników rakotwórczych i na przyspieszeniu perystaltyki jelit, co zmniejsza czas styczności czynników rakotwórczych zawartych w treści jelitowej ze ścianą jelita;
  • wyeliminować takie używki jak: tytoń, alkohol, kawa, mocna herbata, narkotyki, które zakwaszają organizm;
  • antybiotyków używać tylko w ciężkich stanach chorobowych zagrażających życiu. Doprowadzają one do osłabienia układu odpornościowego i niedoborów miedzi i kobaltu, działających przeciw nowotworowi;
  • zielona herbata (obniża ciśnienie) i seler zapobiegają nowotworowi żołądka i płuc;
  • używać 2 razy dziennie łyżkę stołową oliwy z oliwek tłoczonej na zimno (przeciw rakowi sutka);
  • stosować raz do roku 4 miesięczną kurację olejem z wiesiołka, który zawiera kwas gammalionolenowy (GLA), zwalczający wolne rodniki odpowiedzialne za procesy nowotworowe;
  • należy przez całą zimę (od października do marca) pić łyżeczkę tranu dziennie;
  • nie dopuszczać do nadmiaru niklu w organizmie, gromadzącego się przez spożywanie margaryn i masła roślinnego;
  • dostarczać cynk w postaci naturalnej zawarty w czosnku, cebuli i dyni, który zapobiega chorobom gruczołu krokowego;
  • połowę warzyw jeść w postaci gotowanej, a połowę w postaci surówek. Surówki spożywamy 1 raz dziennie lub jako dodatek do dań głównych;
  • słodycze spożywać tylko naturalne (owoce do 200 g dziennie) jagody, sok, susz owocowy, miód (uważać przy otyłości);
  • zastępować mięso taką samą ilością soi, soczewicy lub fasoli w sałatkach, pastach, pasztetach albo w zupach;
  • unikać produktów sprzyjających nowotworom, takich jak: mięso wędzone konserwowane, nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych (smalec, masło) i olejów wielonienasyconych tłoczonych na gorąco (olej słonecznikowy i kukurydziany).

Chcąc zabezpieczyć się przeciwko nowotworom przez odpowiedni model odżywiania i styl życia, powinno się wziąć pod uwagę te cztery czynniki:
– odpowiednie odżywianie, prawidłową funkcję przewodu pokarmowego, prawidłową pracę nerek i wątroby, zrównoważony poziom hormonów.

Kuracja odkwaszająca organizm Rudolfa Breussa

Można także zastosować 2-3 miesięczną kurację odkwaszającą, pijąc sok z następujących warzyw:

  • czerwonych buraków 300 g
  • marchwi 100 g
  • selera 100 g
  • rzodkwi, rzepy lub rzodkiewki 30 g
  • 1 ziemniak wielkości kurzego jaja

Pijemy ten sok 2 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.

Warzywa spożywane codziennie i używane do produkcji soków muszą być koniecznie z upraw ekologicznych, stosujących nawożenie naturalne. W czasie tej kuracji sokiem należy pić tzw. herbatę szałwiową:

1 łyżeczkę szałwii zalać 0,5 l wrzątku i gotować 3 minuty, potem do wrzątku dodać:

  • 1/2 łyżeczki mięty
  • 1/2 łyżeczki dziurawca
  • 1/2 łyżeczki melisy — parzyć 10 minut
  • 1 pić przed sokiem warzywnym
  • 2 razy dziennie po pół szklanki.

5 komentarzy

  1. Mariola
  2. Kinga
  3. Lidia
  4. Maria
  5. Lidia

Reply