Powszechnie uważa się, że aby upiec smaczne domowe ciasto, wystarczy mieć dobry przepis oraz wysokiej jakości produkty.Osoby, które mają doświadczenie w pieczeniu, wiedzą jednak, że równie ważna jest umiejętność prawidłowego dobrania temperatury i czasu pieczenia.
Podczas pieczenia z ciasta odparowuje nadmiar wody i nabiera ono charakterystycznego wyglądu, zapachu i smaku. Wysoka temperatura w piekarniku (160-250°C) najpierw działa na powierzchnię ciasta, powodując wytworzenie się rumianej powłoki. Następnie powoli podnosi się temperatura wewnątrz ciasta, osiągając około 100°C. W tym czasie ciasto rośnie. Proces ten zostaje przerwany, gdy zetną się białka zawarte w cieście. Ciasto traci wówczas swoją dotychczasową elastyczność, utrwala się jego kształt.
Jeżeli ciasto zrobione zgodnie ze sprawdzonym przepisem i upieczone w odpowiedniej dla niego temperaturze nie udało się, to znaczy, że zawinił piekarnik.
Temperatura wewnątrz piekarnika zwykle nie jest jednakowa i ciasto nie jest równomiernie ogrzewane. Dzieje się tak dlatego, że temperatura przy samych grzałkach lub tuż przy palniku jest wyższa niż w miejscach bardziej odległych od źródła ciepła. Termometr zaś wskazuje temperaturę tego miejsca, w którym został zamontowany.
Najlepsze są więc piekarniki zapewniające mniej więcej równomierne ogrzewanie całej komory, tzn. grzejące od góry i od dołu, albo piekarniki konwekcyjne z wymuszonym obiegiem powietrza wewnątrz komory.
Niemały wpływ na jakość ogrzewania ciasta ma rodzaj piekarnika. Na przykład ciasto pieczone w piekarniku gazowym jest bardziej wysuszone i czasem bywa mniej styczne niż pieczone w piekarniku elektrycznym lub prodiżu.
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że na to, czy ciasto dobrze się upiecze, wpływa także:
Nie ma więc uniwersalnej rady, w jakiej dokładnie temperaturze i w jakim czasie należy piec różne ciasta. Kierując się orientacyjnymi czasami pieczenia, które podajemy poniżej, trzeba samemu wykonać kilka prób we własnym piecyku, po czym zanotować optymalny czas i temperaturę pieczenia poszczególnych rodzajów ciast. Wiedzy tej nabywa się dopiero po kilku pieczeniach, ale służy nam ona potem przez długie lata użytkowania piekarnika.
View Comments
Wiemy jaka ma byc temperatura piekarnika ale nie podano jaka ma być temperatura wewnętrzna (mierzona sondą) ciasta
kruchego,drożdżowego,biszkoptu
w kolejnych fazach pieczenia ?
Jaka ma być temperatura wewnętrzna pieczonego ciasta mierzona sondą
-kruchego
-drożdżowego
-biszkoptu
w kolejnych fazach pieczenia ?.