Podroby są częściami jadalnymi zwierząt, które nie wchodzą w skład tzw. tusz. Myśląc o nich, mamy na myśli wnętrzności, takie jak wątroba, nerki, ozorki, serca, mózg, płuca, żołądki, nogi itp.
Są one nieco kłopotliwe dla gotujących, jednak można przygotować z nich potrawy, które zachwycą nawet największych smakoszy. Dzisiaj mamy dla Ciebie garść przepisów na potrawy z podrobów. Zapraszamy do lektury!
Potrzebne będą:
Oczyszczone żołądki zalać osolonym wrzątkiem. Gdy będą prawie miękkie, wyjąć je, osaczyć na sitku. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, połączyć z mielonym mięsem, tartą bułką, jajem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Żołądki nadziać dobrze wyrobioną masą, spiąć wykałaczką, usmażyć na smalcu, przełożyć do rondla, dodać masło, skropić wywarem, w którym się gotowały, dusić pod przykryciem około 30 min. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówkami.
Potrzebne będą:
Płucka zalać zimną zakwaszoną wodą, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu, po czym ugotować w osolonej wodzie, osaczyć na sicie, pokroić w paseczki. Na stopione w rondlu masło położyć pokrojone płucka, plasterki cebuli i marchewki, oprószyć pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym, skropić bulionem i dusić pod przykryciem około 30 min. Ugotować ziemniaki w mundurkach oraz jaja na twardo; ziemniaki obrać z łupin, jaja ze skorupek, pokroić w grubą kostkę, posolić, dołożyć do płucek, delikatnie wymieszać, zalać śmietaną, chwilę dusić razem. Posypać natką, podawać z kiszonym ogórkiem.
Potrzebne będą:
Umyte i osuszone wątróbki usmażyć na smalcu. Obrać cebule, ułożyć na sitku, przelać wrzątkiem, osaczyć, grubo pokroić. Ugotowane na twardo jaja, cebulę i wątróbki zemleć w maszynce, wymieszać z solą i pieprzem. Podawać na zimno.
Potrzebne będą:
Oczyszczone, umyte i pozbawione kanalików nerki zalać zimną wodą, odstawić na pół godziny, po czym osaczyć i pokroić na cienkie plasterki. Ponownie zalać zimną wodą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Po starannym osączeniu włożyć na 1-2 minut do wrzątku, znów osączyć. Do rozgrzanego na patelni oleju wsypać imbir, pokrojoną dymkę, pieprz cayenne i, mieszając, smażyć minutę. Dodać nerki, wlać sos sojowy i sok z cytryny, wsypać cukier, chwilę smażyć mieszając. Zdjąć z ognia, wlać olej sezamowy, wymieszać. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z bułką.
Potrzebne będą:
Oczyszczone serca namoczyć w zimnej wodzie, osączyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półplasterki, marchewkę – w dość grube paski. W rondlu stopić masło, zeszklić cebulę, dodać pokrojone serca i, mieszając, chwilę smażyć na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień. Włożyć do rondla marchewkę, zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około godziny. Podawać z ryżem lub makaronem.
Potrzebne będą:
Umyte ozorki zalać zimną wodą, zostawić na 2-3 godz. Do wywaru z jarzyn i przypraw włożyć ozorki i gotować około 1,5 godz. Gdy będą miękkie, wyjąć, obrać ze skórki, pokroić w ukośne plastry, posolić, obtoczyć w mące, rozkłóconym jaju oraz tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i pikantną surówką.
Potrzebne będą:
Umytą wątróbkę zalać zimnym mlekiem, odstawić na 1-1,5 godz., po czym wyjąć, osuszyć, obrać z błon, pokroić na małe kawałki i usmażyć na połowie masła, posypać pieprzem, estragonem i posiekaną natką, zalać połową piwa. W osobnym rondelku na reszcie masła usmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, doprawić solą i pieprzem. Pozostałe piwo wymieszać ze śmietaną, wlać do cebuli. Dusić chwilę osobno, po czym połączyć wątróbkę i cebulę, doprawić solą. Podawać natychmiast. Jeść z pieczywem.
Potrzebne będą:
Umytą i pozbawioną błon wątróbkę pokroić w plastry, ułożyć w salaterce. Wino wymieszać z sokiem z cytryny, cebulą startą na drobnych oczkach tarki, majerankiem i pieprzem, zalać wątróbkę, przykryć salaterkę i zostawić na noc w lodówce. Wyjętą z marynaty i lekko osuszoną wątróbkę krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać obrane, pokrojone w plasterki banany i, stale mieszając, smażyć na małym ogniu, skrapiając marynatą. Podawać z ryżem i sałatą.
Potrzebne będą:
Wątróbki umyć, oczyścić z żyłek i błon, oprószyć mąką, obsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę smażyć, mieszając, dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłka, wsypać pieprz i rozmaryn, wlać wino i dusić na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia dodać cukier, szałwię i sól. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Potrzebne będą:
Obrane ze skórki pomidory pokroić na plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i boczek, chwilę smażyć na silnym ogniu mieszając, po czym dodać wątróbki, pomidory i smażyć pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec wsypać szałwię, sól i wymieszać. Podawać z makaronem i surówką.