Przepis na udane grillowanie
Lato to czas odpoczynku, wyjazdów i spotkań w gronie przyjaciół, a tym samym doskonały czas na wspólne grillowanie z rodziną lub znajomymi.
Jednak, aby grill był udany i smaczny warto jest znać kilka porad. Dzięki nim przyrządzisz idealnego grilla, a Twoi goście z pewnością będą zachwyceni!
- Pierś kurczaka grilluje się bardzo szybko, wystarczy ją trzymać nad żarem po około 2-3 minuty z każdej strony.
- Żeby skrzydełka były przyrumienione i chrupiące należy grillować je 10 minut z każdej strony.
- Grillowane warzywa i owoce mają nadzwyczajny smak, którego nie można wydobyć piekąc je w piekarniku. Kładziemy je na ruszt na krótki czas, gdyż nie wymagają wysokich temperatur, można je z powodzeniem ułożyć na obrzeżu i zacząć piec, gdy mięso kończy się już grillować.
- Warzywa, które najlepiej się grilluje to: ziemniaki, pomidory, papryka, cukinia, pieczarki, bakłażany, cebula oraz kukurydza. Warzyw nie obieramy ze skórki (wyjątkiem jest cebula), dzięki czemu zostaną soczyste. Na grillu można również przyrządzić pyszne pieczone jabłka.
- Warzyw, szaszłyków czy mięsa nie musimy podczas pieczenia obracać, jeśli grillujemy na grillu z opuszczaną pokrywą. Odbija ona ciepło, a obieg powietrza powoduje, że potrawa rumieni się z każdej strony i grilluje się równomiernie.
- Nie powinno się przyrządzać na grillu peklowanego mięsa, a więc również kiełbas, gdyż wydzielają się związki rakotwórcze nitrozaminy (ich działanie po części hamuje witamina C i E).
- Jeśli piecze się mięso na grillu, dobrze jest ułożyć je na tacce aluminiowej, by tłuszcz nie kapał na rozżarzony węgiel. W czasie spalania się tłuszczu wytwarzają się szkodliwe związki, które przenikają w mięso.
- Najlepiej jest grillować wszystko na tackach albo w folii, żeby zawierający szkodliwe substancje dym nie osiadał na pieczonych składnikach.
- Ryby pieczone na grillu smakują doskonale. Łosoś grilluje się dosłownie moment. Filety lub medaliony pieką się zaledwie 3 minuty z każdej strony, hamburgery około 5 minut, a szaszłyki 2 – 4 minuty.
- Jedzenie z grilla będzie dużo smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeżeli przed pieczeniem do żaru wrzucimy gałązki aromatycznych ziół, rozłupane orzechy, albo kawałeczek kory cynamonu.