Tajemnica przyprawiania potraw polega na odpowiednim przygotowaniu i dozowaniu mieszanek ziołowo-korzennych. Dużym ułatwieniem są gotowe mieszanki składające się z kurkumy, kolendry, kardamonu, kminu rzymskiego, kozieradki, pieprzu białego, pieprzu cayenne.
Zależnie od zawartości poszczególnych składników mieszanki różnią się kolorem i smakiem. Mogą być złote, złotozielone lub nawet brązowe, a w smaku od łagodnego do ostrego. Mieszankę curry można przygotować samodzielnie.
Jeżeli chce się zrobić samodzielnie przyprawę curry, należy przygotować:
Wszystkie składniki należy dokładnie zemleć, np. w młynku do pieprzu, wymieszać i zamknąć w szczelnym naczyniu. Tak sporządzoną mieszankę można przechowywać nawet 12 miesięcy. Przed użyciem najlepiej rozpuścić ją w ciepłym sklarowanym maśle, ponieważ wydziela wówczas najsilniejszy aromat.
Mieszanką curry przyprawia się potrawy z ryżu, drobiu, podrobów, jaj, sosy do ryb itp. Oryginalny smak deserów uzyskuje się, dodając curry do owoców (jabłek, ananasów, bananów), soku pomarańczowego białego wina.
Używając curry, powinno się zrezygnować z innych przypraw korzennych, natomiast można jej dodawać do cebuli i czosnku.
Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle z roztartym czosnkiem, dodać imbir i paprykę pokrojoną w paski. Wlać zsiadłe mleko, włożyć pokrojone w plastry pomidory, wsypać proszek curry i sól, mieszając smażyć przez kilka minut. Włożyć wypłukane, osuszone i pokrojone na kawałki mięso, dobrze obsmażyć, wlać 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać obrane i umyte ziemniaki, dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu 30-45 minut. Przed zdjęciem potrawy z ognia dodać soku z cytryny; danie posypać natką.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=-pKPymcO3iU[/tube]