Przyprawy pod lupą: curry

Przyprawy pod lupą: curry
Tajemnica przyprawiania potraw polega na odpowiednim przygotowaniu i dozowaniu mieszanek ziołowo-korzennych. Dużym ułatwieniem są gotowe mieszanki składające się z kurkumy, kolendry, kardamonu, kminu rzymskiego, kozieradki, pieprzu białego, pieprzu cayenne.
Zależnie od zawartości poszczególnych składników mieszanki różnią się kolorem i smakiem. Mogą być złote, złotozielone lub nawet brązowe, a w smaku od łagodnego do ostrego. Mieszankę curry można przygotować samodzielnie.
Samodzielne przygotowanie curry
Jeżeli chce się zrobić samodzielnie przyprawę curry, należy przygotować:
7 g kardamonu,
- 8 g kminku,
- 8 g imbiru,
- 8 g cynamonu,
- 7 g słodkiej papryki,
- 7 g rozmarynu,
- 7 g hyzopu,
- 7 g gorczycy,
- 10 g ziela angielskiego,
- 12 g pieprzu czarnego,
- 30 g kolendry.
Wszystkie składniki należy dokładnie zemleć, np. w młynku do pieprzu, wymieszać i zamknąć w szczelnym naczyniu. Tak sporządzoną mieszankę można przechowywać nawet 12 miesięcy. Przed użyciem najlepiej rozpuścić ją w ciepłym sklarowanym maśle, ponieważ wydziela wówczas najsilniejszy aromat.
Do czego stosuje się curry?
Mieszanką curry przyprawia się potrawy z ryżu, drobiu, podrobów, jaj, sosy do ryb itp. Oryginalny smak deserów uzyskuje się, dodając curry do owoców (jabłek, ananasów, bananów), soku pomarańczowego białego wina.
Używając curry, powinno się zrezygnować z innych przypraw korzennych, natomiast można jej dodawać do cebuli i czosnku.
Przepis na baraninę z curry
- 50 dag baraniny (udźca),
- 25 dag małych ziemniaków,
- 3 dag masła, cebula,
- 3 średnie pomidory,
- papryka,
- łyżka zsiadłego mleka,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka curry,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka imbiru,
- natka pietruszki.
Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle z roztartym czosnkiem, dodać imbir i paprykę pokrojoną w paski. Wlać zsiadłe mleko, włożyć pokrojone w plastry pomidory, wsypać proszek curry i sól, mieszając smażyć przez kilka minut. Włożyć wypłukane, osuszone i pokrojone na kawałki mięso, dobrze obsmażyć, wlać 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać obrane i umyte ziemniaki, dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu 30-45 minut. Przed zdjęciem potrawy z ognia dodać soku z cytryny; danie posypać natką.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=-pKPymcO3iU[/tube]