Opakowania jajek czarują kolorowymi obrazkami z wiejskich zagród i chodzących po łąkach kur. Kupujesz je z myślą, że to produkty z prawdziwych gospodarstw rolnych… Nic bardziej błędnego. Ale jak nie dać się oszukać? Rozszyfruj informacje, które producenci podają na opakowaniach. Dzięki temu będziesz miała pewność, że kupujesz najlepszy produkt. Sprawdź jak wybrać smaczne i zdrowe jajko?
Gdy wybierasz jajka, zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia. Maksymalna trwałość jajek to 28 dni od daty pakowania, potem są one już nieświeże. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że już po czterech dniach jajko zmienia smak, zapach i wartość odżywczą. Dlatego według amerykańskich norm ma ono tylko dwudniowy termin do spożycia. Aby jajka zachowały swoje walory, powinny stać w przewiewnym miejscu w temperaturze 8-13 st. C, z dala od mięsa i ryb, aby przez porowatą skorupkę nie chłonęły zapachów. Idealnym miejscem byłaby chłodna spiżarnia, a nie lodówka. Kupując jajka, zwróć uwagę, z jakiego chowu pochodzą. Jeśli jest on np. klatkowy, jajka nie są zbyt smaczne. Najlepsze są te oznakowane 0, które pochodzą od kur zielononóżek czy ekologicznych, są najzdrowsze.
Jeśli jesteś zwolenniczką prawidłowego odżywiania, w Twojej kuchni nie powinno zabraknąć jaj o specjalnych walorach zdrowotnych takich jak np. Vitea Omega-3, Ovo Naturalne, a także Jaja Zbożowe, Ziołowe, z hodowli na torfie. Znoszące je kury żywią się specjalnie dobranymi, ekologicznymi paszami. Dzięki temu jajka są bogate w cenne składniki: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i E oraz selen.
Czasami nazwy jajek to tylko chwyt marketingowy. Nie pozwól się oszukać.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=VR_bHkCT68Q[/tube]