Soczewica, zapomniana i odrzucona przez wielu spośród nas, ma liczne wartości odżywcze i powinna jak najczęściej gościć na stołach w naszych domach.
To ulubienica wegetarian, zawierająca sporo cennego białka, kwasu foliowego, skrobi, wapnia, fosforu oraz żelaza, o niskim indeksie glikemicznym.
Dzisiaj mamy dla was przepis na zupę z soczewicą, smaczną, zdrową i pożywną. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut, a porcja ma 150 kcal – warto więc włączyć ją do jadłospisu.
Cebulę oraz czosnek siekamy, seler kroimy. Następnie rozgrzewamy olej w garnku, przez 5 minut smażymy pokrojone wcześniej warzywa, wsypujemy kminem, smażymy jeszcze ok. minutę, następnie wlewamy bulion, dodajemy odsączoną fasolkę, soczewicę oraz pomidory, podgrzewamy, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu, papryką, solą oraz i pieprzem… i gotowe.