Zupa z soczewicą
Soczewica, zapomniana i odrzucona przez wielu spośród nas, ma liczne wartości odżywcze i powinna jak najczęściej gościć na stołach w naszych domach.
To ulubienica wegetarian, zawierająca sporo cennego białka, kwasu foliowego, skrobi, wapnia, fosforu oraz żelaza, o niskim indeksie glikemicznym.
Dzisiaj mamy dla was przepis na zupę z soczewicą, smaczną, zdrową i pożywną. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut, a porcja ma 150 kcal – warto więc włączyć ją do jadłospisu.
Składniki
- średnia cebula,
- ząbek czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- 2 łyżeczki mielonego kminku,
- 750 ml bulionu z warzyw,
- puszka fasolki szparagowej,
- puszka krojonych pomidorów,
- puszka soczewicy (lub ciecierzycy),
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: cynamon, sól, pieprz, słodka mielona papryka.
Przygotowanie
Cebulę oraz czosnek siekamy, seler kroimy. Następnie rozgrzewamy olej w garnku, przez 5 minut smażymy pokrojone wcześniej warzywa, wsypujemy kminem, smażymy jeszcze ok. minutę, następnie wlewamy bulion, dodajemy odsączoną fasolkę, soczewicę oraz pomidory, podgrzewamy, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu, papryką, solą oraz i pieprzem… i gotowe.