Jak zmienia się mleko matki?

O tym, że karmienie naturalne jest najlepsze dla zdrowia naszego dziecka wiemy już chyba wszyscy i nikogo nie należy do tego przekonywać. Podczas karmienia wydzielają się dwa hormony, które uspakajają i wyciszają – są to prolaktyna i oksytocyna. Dlatego wiele mam przystawiając dziecko do piersi odczuwa natychmiastowy spokój i odprężenie.

Mleko matki jest najcenniejszym źródłem składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszych, tak intensywnych miesiącach jego życia. Jednak warto zauważyć, jak skład mleka zmienia się w trakcie całego procesu laktacyjnego. Natura tak dokładnie przewidziała potrzeby dorastającego dziecka, że odpowiednio zmieniła pokarm do jego indywidualnych potrzeb. Każda mama powinna wiedzieć, że jej mleko jest wartościowe przez cały okres trwania karmienia.

Siara

Między drugim a trzecim dniem po porodzie wytwarzana jest siara. To najbardziej wartościowy w składniki odżywcze płyn, który posiada żółto-biały odcień. Znajduje się w nim najwięcej białka. Mimo, że ogólnie w pokarmie kobiecym zawarte są duże ilości białka, to jednak nie będą one tak liczne, jak właśnie w siarze. Dodatkowo w jej składzie zawarte są przeciwciała, których zadaniem jest ochrona noworodka przed infekcjami, jakie czyhają na niego w nowej rzeczywistości. Ponadto, siara wykazuje właściwości przeczyszczające, co ułatwia dziecku oddanie pierwszego stolca, który nosi nazwę smółki.

Mleko przejściowe

Między czwartym a czternastym dniem po porodzie wytwarzane jest mleko przejściowe. W tym okresie kobiety często skarżą się na nawał pokarmowy, czyli tzw. Uczucie pełności w piersiach. W tym czasie można zauważyć, jak bardzo różni się ono od siary, które było bardziej żółtym płynem. To z kolei jest bardziej białe i znacznie bardziej rzadsze.

Mleko kobiece

Po około dwóch tygodniach następuje produkcja dojrzałego mleka kobiecego. Jest dość charakterystyczne jeśli chodzi o wygląd, ponieważ przez kilka tygodni nosi biały odcień, który z czasem może zmienić się na wodnisty lub nawet lekko niebieski.

Skład mleka

W początkowej fazie, w tzw. mleku wczesnym pokarm jest wodnisty. Znajduje się w nim niewielka ilość tłuszczu oraz kalorii. Z uwagi na jego kolor zapewne wzięło się powiedzenie, że „nie masz mleka, tylko wodę”.

W mleku późnym zawarte są znaczne ilości tłuszczu, energii i składników odżywczych. Doskonale zaspakaja ciągły apetyt maluszka i daje mu wszystko to, co jest dla niego najważniejsze.

Każda świeżo upieczona mama prawidłowo rozwijającego się malca powinna wiedzieć, że dziecko należy karmić jedynie na żądanie, czyli w chwili, gdy się tego samo dopomina. Jak poznać, że niemowlę jest najedzone? W bardzo prosty sposób. Jeśli opróżniło jedną pierś, a potem drugą i jest spokojne, to znaczy, że ma pełen brzuszek. Dzieci, które mało jedzą mogą doznać odwodnienia. Na skutek tego będą długo spały, co paradoksalnie jeszcze bardziej pogłębia problem. Dlatego, jeśli mama widzi, że dziecko miało wyraźnie dłuższą przerwę w jedzeniu, nawet gdy śpi powinna je obudzić i zachęcić do jedzenia. W przeciwnym razie sytuacja może ulec pogorszeniu.

Reply