Dlaczego mleko UHT jest niezdrowe?

mleko UHTCzy mleko UHT to faktycznie mleko czy już napój mlekopodobny? Co oznacza skrót UHT? Pić czy nie pić? Jakim procesom poddaje się mleko UHT i czy jest zdrowe?

Na te i inne pytania odpowiemy dzisiaj.

Tajemnicze UHT

Skrót UHT pochodzi z języka angielskiego i oznacza Ultra High Temperature. Mleko stosowane do produkcji mleka UHT poddawane jest więc działaniu bardzo wysokiej temperatury. Przeważnie jest to od 120 do 140 stopni C. Cały proces trwa zaledwie kilka sekund, następnie mleko jest równie gwałtownie chłodzone, a gotowy produkt – mleko UHT – można spożywać nawet przez 7 miesięcy od daty produkcji.

Czy to woda barwiona na biało?

Znajdzie się wielu sceptyków mleka UHT i nie ma się czemu dziwić. Pod wpływem tak wysokiej temperatury mleko traci wszystkie drobnoustroje- nawet te dobre dla człowieka. Jeśli chodzi o zawartość witamin, to będzie ich mniej niż w pasteryzowanym mleku, szczególnie tych z grupy B 12 i C oraz tiaminy i folianów. Na pewno nie kupimy takiego produktu ze względu na odżywczość, jedynym racjonalnym wyjaśnieniem zdaje się być długi okres przydatności.

Metoda UHT została stworzona na potrzeby handlu, znacznie obniżyła koszty produkcji, transportu i przechowywania. Ale czy warto było? Cena mleka w kartonie w porównaniu z ceną tego pasteryzowanego niemal się nie różni. Jeśli chodzi o wartości odżywcze – różnica jest znaczna. Wybór odnośnie do tego, co będziemy pić, należy do nas.

Wyższość mleka świeżego nad UHT jest bezdyskusyjna. Konsumenci w Polsce i na świecie coraz częściej świadomie wybierają świeże mleko i świeże produkty, a mleko sterylizowane UHT przyjmuje rolę mleka weekendowego.

Garść informacji na temat mleka, w tym także mleka UHT, znajdziecie też, oglądając poniższy film.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=1COUsI4xKZQ[/tube]