Koktajle z warzyw
Koktajl z warzyw to świetny zamiennik dla drożdżówek czy słodkości. Uzupełnia nasze braki witaminowe i może być pysznym dodatkiem do śniadania czy kolacji. W trosce o naszą figurę można je pić w dowolnych ilościach. Dziś o tym dlaczego koktajle warzywne są zdrowe, jak je przyrządzić.
Bomba witamin
Pora za oknem sprzyja. Robi się coraz cieplej, rozpinamy kurtki, zdejmujemy czapki, a nasza odporność, niestety, spada. Pijąc koktajle warzywne, dostarczymy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów, które znacznie poprawią nasze samopoczucie i wzmocnią układ odpornościowy.
Są to napoje bardzo łatwe do przygotowania. Ich podstawowym składnikiem są zielone warzywa. Najlepsze są te, które można zjadać na surowo, tj: marchew, seler, pomidory, buraki, ogórki, papryka i dynia, natka pietruszki. Warzywa te powinny dać się łatwo zmiksować, a do wzmocnienia smaku można dodać orzechy, siemię lniane, pestki dyni, które podwyższą również poziom witamin.
Coraz częściej są popularne koktajle zielone, które dzięki zawartości chlorofilu mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Chlorofil w roślinach zwany jest „żywą krwią”, odżywia i nadaje kolor. W ludzkim ciele potrafi zdziałać cuda – oczyszcza organizm, daje zastrzyk energii, usprawnia trawienie i odciąża narządy w pracy. Dodatkowo udowodniono, że likwiduje stany zapalne i usuwa ból z nim związany, zwalcza bakterie chorobotwórcze i zapobiega nowotworom. Zbawienne działania.
Dużym plusem przemawiającym za koktajlami jest to, że wszystkie witaminy i minerały zostają „przemycone” w 100%, nic nie tracimy z dobrodziejstwa natury. Najlepiej jest wykorzystywać warzywa z własnego ogródka w sezonie letnim.
Dla dbających o linię
Koktajle są idealną alternatywą dla osób będących na diecie – bogate są w witaminy i sole mineralne, a dodatkowo nie zawierają tłuszczu. Picie tych mieszanek spowoduje, że osoby te będą czuły się najedzone, ale nie przejedzone. Koktajle pozwolą utrzymać świetną figurę i cieszyć się zdrowiem.
Zawartość witamin w głównej mierze będzie zależała od tego, jakie warzywa w nim umieścimy. Bez względu na to, tak czy inaczej będzie to bardziej zdrowe niż faszerowanie się suplementami diety.
Przepisy na zielone koktajle dla każdego
Koktajl błonnikowy
Składniki:
- seler – 0,5 sztuki
- pomidory bez skórki – 2 sztuki
- pestki dyni – 1 łyżka
- siemię lniane – 1 łyżka
- nasiona słonecznika – 1 łyżka
- jogurt naturalny – mały kubeczek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pestki dyni, siemię lniane oraz nasiona słonecznika należy zmielić na drobno, najlepiej w młynku do kawy. Przełożyć je do miski i dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i drobno pokrojone warzywa. Całość zmiksować w blenderze, dodać jogurt i natkę. Można schłodzić i podawać do picia.
Koktajl wielowarzywny
Składniki:
- marchew – 2 sztuki
- jabłko- 1 sztuka
- seler korzeniowy – 0,5 plastra
- papryka – 0,5 sztuki
- pomidory – 1 sztuka
- natka pietruszki – 5 gałązek
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, zmiksować, doprawić do smaku i gotowe.
Koktajl warzywno-imbirowy
Składniki:
- imbir – 0,25 korzenia
- marchew – 1 sztuka
- ogórek – 1 sztuka
- seler naciowy – 3 gałązki
- pestki słonecznika- 2 łyżki
- posiekana natka pietruszki – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Obrać ze skóry marchew, imbir i ogórka, pokroić na kawałki i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Można dodać jogurt naturalny lub kefir.
Koktajl szpinakowy
Składniki:
- 2-3 szklanki szpinaku rozdrobnionego lub surowego
- jabłko
- pół banana
- sok z cytryny
- woda niegazowana lub jogurt do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji
Sposób przygotowania:
Wszystko razem zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku.
Przepisy można dowolnie modyfikować, dodawać ulubione warzywa, dodatki i cieszyć się promiennym wyglądem.