Wiem, co jem – parówki

parówka

Wiem, co jem – parówki

Parówka jest odmianą wędliny, która budzi spore kontrowersje ze względu na znikome wartości, jakich dostarcza organizmowi, a także składniki, z jakich jest produkowana. Uważa się ją za jedzenie śmieciowe, którego nie powinno się spożywać często, najlepiej zaś nie jeść go w ogóle.  Niestety, parówki są bardzo smaczne, szybko się je przygotowuje, stanowią więc potrawę uwielbianą zwłaszcza przez najmłodszych, którzy nie są jeszcze świadomi tego, jaką rolę ma zdrowe i w pełni zbilansowane odżywianie.

Czy powszechna opinia na temat parówek jest prawdziwa? Czy wszystkie parówki są złe? Z czego produkuje się parówki? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz, czytając poniższy artykuł.

Z czego produkuje się parówki?

W skład parówki wchodzą bowiem drobno mielone mięso wieprzowe albo drobiowe, często także mięso mechanicznie oddzielone (MOM, czyli zawierające skórę, pazury itp.), tłuszcz, woda, przyprawy smakowe itp. w różnych proporcjach. Często mięso stanowi znikomy procent całej parówki – jedząc ją więc, spożywamy przede wszystkim tłuszcz.

Kupując parówki, warto więc zwracać uwagę na to, co znajduje się w ich składzie. W sklepach znajdziemy trzy rodzaje parówek – drobiowe – z kurczaka lub indyka, wieprzowe, oraz mieszane – z drobiu oraz wieprzowiny, o różnej zawartości mięsa. Im więcej mięsa, tym oczywiście lepiej.

Jak więc wybierać porządne parówki?

paróweczkaNie kupujmy nigdy parówek MOM, zawierających mięso oddzielone mechanicznie – w ich skład wchodzi bowiem tłuszcz oraz skóra, drobno zmielone i dodawane do parówek gorszej jakości. Produkowane są z drobiu, jako że szkielety kurczaków i indyków są na tyle miękkie, iż można je zmielić na papkę.

Należy również rezygnować z parówek wysokowydajnych, które w swoim składzie mają więcej zapychaczy niż mięsa, np. bambusa czy grochu…

Kupuj parówki, które mają krótką listę składników – będzie to świadczyło o tym, że ma w swoim składzie więcej mięsa niż śmieci. Sprawdzaj też datę ważności parówek i nigdy nie jedz ich po jej upływie, sugeruj się też ich ceną – tańsze niż 10 zł za kilogram nie powinny w ogóle zwracać Twojej uwagi!

Wysokiej jakości parówki po przekrojeniu są lekko brązowe, twarde i sprężyste, pozostają także długo świeże.

Tanie parówki są po przekrojeniu w środku różowe, mają obły kształt, są miękkie, gdy je naciśniemy, może wylać się z nich woda. Dodatkowo szybko się psują, nawet jeżeli pozostawimy je w lodówce. Zawierają w swoim składzie dużo substancji chemicznych. Uważać trzeba też na parówki smakowe.

Kupując parówki na stoisku mięsnym, zawsze pytaj sprzedawcę o ich skład i zawartość mięsa – sklep ma obowiązek wywiesić taką informację i w razie potrzeby udzielać jej klientowi.

Nieco informacji na temat parówek znajdziesz, oglądając poniższy film.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iKVS-T6eKQQ[/tube]

Reply