Niezwykłe właściwości jabłka
Przeciętny owoc jabłoni, czyli jabłko, waży około 200 gramów. Możemy spotkać je zarówno w wiecznie zielonych lasach deszczowych, jak i w górach Himalajach. Tak duży zasięg tej rośliny i jej cudowne właściwości sprawiają, że jabłko jest naprawdę fascynujących owocem. Dzisiaj przybliżymy trochę jego budowę i właściwości.
Jabłko pochodzi z podzwrotnikowej i tropikalnej Azji, a dokładnie z jej górskich dolin. Prajabłko zaobserwować można było już 70 milionów lat temu! Jabłko uprawiane było przez starożytnych Egipcjan, Babilończyków, Greków czy Rzymian.
Jabłko – ciekawostki
Obecnie jabłko jest najpopularniejszym owocem w Polsce. Obliczono, że rocznie każdy Polak zjada około 45 kilogramów tego owocu. Dla porównania banany czy inne cytrusy to tylko 18 kilogramów w skali roku.
Bardzo ciekawe jest, że jabłko nie zawsze służyło nam za pożywienie. Na początku, gdy dostarczono je z Azji do Europy, używane było jako lekarstwo! Jabłko bowiem posiada w sobie bardzo dużo zdrowych substancji i witamin, dużo więcej niż tabletka witaminowa dostępna w aptekach.
Co kryje w sobie skórka jabłka?
Skórka jabłka ma zaledwie około 15 mikrometrów grubości, a potrafi pomieścić w sobie tysiące dobroczynnych substancji. Świetnie chroni jabłko przed zmianami pogody czy zanieczyszczeniami. W jej skład wchodzą między innymi komórki spichrzowe (wewnętrzne i zewnętrzne). Jak sama nazwa wskazuje, pełnią one funkcję magazynującą – przechowują substancje zapasowe. Na najbardziej zewnętrznej części skórki możemy znaleźć kutykulę (zbudowana z kutyny i wosków), która tworzy śliską (woskową) powłokę zabezpieczającą przed uszkodzeniem, wysychaniem, czy owadami.
W skórce każdego jabłka możemy znaleźć kwas ursolowy. Wykazuje on działanie farmakologiczne – pomaga nam w walce ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe. Działa on również pozytywnie na hormon o nazwie IGF-1, który w naszym organizmie odpowiedzialny jest za wzrost tkanki mięśniowej. Zatem, jeśli chcesz mieć wspaniałe mięśnie – nie obieraj jabłka ze skórki!
W skórce znajdziemy również witaminy z gruby B i C. Powodują one pobudzenie wytwarzania czerwonych krwinek we krwi, wzmacniają system odpornościowy (witamina C). Dzięki nim nasze rany szybciej się goją, a tkanka łączna regeneruje.
Czy pestka jabłka jest trująca?
Troskliwe mamy zawsze zabraniały nam zjadać pestki jabłek. Poniekąd miały one rację, gdyż w pestce jabłka możemy znaleźć amigdalinę, która nadaje im charakterystyczny smak. Wiadomo, że jest to substancja trująca, która w organizmie ssaków rozkłada się, wytwarzając między innymi cyjanowodór. Nie należy się jej jednak bać, gdyż dla człowieka pestka jabłka jest zupełnie niegroźna. Gdy ją połkniemy, nie zostanie zostanie strawiona, a rozgryziona zawiera i tak zbyt mało amigdaliny, by wyrządzić nam krzywdę. Amigdalina nazywana jest też witaminą B17 i ma działanie antynowotworowe.
Jabłko – lek na nowotwory?
Od dawna wiadomo, że jabłka są bardzo zdrowymi owocami. Ale czy potrafią poradzić sobie z tak ciężką chorobą, jaką jest nowotwór? Okazuje się, że tak! Jabłko nie tylko może ochronić nas przed nowotworem, ale także wyleczyć nas z początkowej jego fazy. W owocach tych występują pektyny, które zjedzone, w jelicie zamieniają się w kwas masłowy, on zaś hamuje wydzielanie enzymu o nazwie deacetylaza histonowa, który jest niezbędny komórkom nowotworowym do wzrostu i rozwoju. Dlatego powinniśmy zjadać co najmniej trzy jabłka dziennie, jeśli chcemy uniknąć nowotworów.
Co jeszcze zawiera jabłko?
Gdy mamy infekcję, często sięgamy po jabłka. I bardzo słusznie! Zawierają one mnóstwo witamin potrzebnych do walki z bakteriami i wirusami – wzmacniają nasz system odpornościowy. W jabłku znaleźć możemy też barwnik o nazwie kwercetyna, który pomoże nam zapobiegać chorobie Alzheimera i Parkinsona, gdyż utrzymuje nasz mózg w dobrej kondycji. Potrafi on rozkładać szkodliwy nadtlenek wodoru (H2O2), który zazwyczaj atakuje właśnie komórki mózgu.
W jabłku znaleźć możemy także etylen – substancję, która powoduje jego szybsze dojrzewanie. Jest on przez ten owoc wydzielany i przyspiesza dojrzewanie także innych owoców i warzyw (bananów czy ogórków). Etylen produkowany jest przez większość owoców, dlatego nie powinniśmy przechowywać owoców razem z warzywami, jeśli chcemy zapobiec zbyt szybkiemu psuciu się tych drugich.