Po co człowiekowi paznokcie?

Po co człowiekowi paznokcie?

Po co człowiekowi paznokcie?

Paznokcie ma każdy człowiek, jednak najczęściej nie zastanawiamy się nad tym, po co właściwie nam ten element ciała. Dbamy o nie, staramy się, aby wyglądały jak najlepiej, najatrakcyjniej, udajemy się do kosmetyczki czy samodzielnie robimy sobie manicure…

Dzisiaj postaramy się udzielić odpowiedzi na pytanie, do czego są nam właściwie potrzebne paznokcie i kiedy się wykształciły, a także, jakie składniki pokarmowe mają wpływ na ich wzrost i wygląd.

Paznokcie – wbrew temu, co może się wydawać – pełnią ważną rolę: mają chronić bardzo wrażliwe koniuszki palców i zwiększać naszą zdolność do zbierania drobnych przedmiotów. Warstwa keratynowych białek tworzących paznokieć formowała się przez 300 milionów lat.

Część o różowym, błyszczącym zabarwieniu zbudowana jest przede wszystkim z martwych komórek. Jedynym żywym elementem paznokcia jest jego miękkie łożysko, miejsce, gdzie produkowane są nowe komórki, które wypierają komórki starsze, umierające – te twardnieją w formie osłony.

Paznokcie rosną stale, co odróżnia je od włosów rosnących cyklami. Zanim paznokieć wyrośnie od łożyska po czubek palca, mija od 6-8 tygodni (dzieci) do 3-4 miesięcy (dorośli).

U osób w wieku ponad 40 lat paznokcie twardnieją i stają się grubsze, co wynika z faktu, że dochodzi w nich do spowolnienia regeneracji komórek. Keratyna zawiera duże ilości selenu i siarki, stosunkowo mało wapnia, potasu i pierwiastków śladowych.

Łamliwość paznokci ma swoje źródło w niedoborze żelaza oraz cynku i aminokwasów zawierających siarkę, witaminy B i C. Niezwykle ważna dla paznokci jest także – o czym często nie wiemy – zawartość wody. Jeśli jej ilość spada poniżej 12%, paznokcie zadzierają się, dzielą i łamią. Mogą temu zapobiec regularne masaże z użyciem odrobiny oleju i kremowanie.