Śniadanie Wielkanocne

| 14 marca 2013 | Komentarze (0)
Śniadanie Wielkanocne

Śniadanie Wielkanocne

Święta Wielkanocne to największe święto w kościele katolickim, które wiąże się z wieloma tradycjami. Jednym ze zwyczajów, pielęgnowanym od lat, jest wspólne uroczyste śniadanie w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Jest to czas wielkiej radości, kiedy cała rodzina zasiada razem przy stole, ciesząc się ze Zmartwychwstania Chrystusa.

 

Przygotowanie śniadania wielkanocnego jest dla każdej gospodyni sporym wyzwaniem, nie tylko ze względu na specjalną oprawę, ale też z uwagi na wczesną porę. Jednak stosując się do pewnych wskazówek, każda gospodyni na pewno poradzi sobie z tym wyzwaniem doskonale.

Potrawy, które wymagają pieczenia lub gotowania najlepiej przygotować sobie w sobotę wieczorem, gdyż rano może po prostu zabraknąć nam na nie czasu. Mając gotowe dania główne, rano będziemy musiały już tylko przygotować świąteczny stół i ewentualnie wykonać drobne prace w kuchni.

Ze względu na ścisły post, który obowiązywał nas przed świętami, niedzielne śniadanie w gronie najbliższych wygląda bardzo smakowicie. Aromatyczna, pięknie pachnąca szynka, wędzona kiełbasa, pieczony schab czy faszerowane jajka to tylko niektóre z wielkanocnych przysmaków. Na stole nie może także zabraknąć pasztetu, chrzanu, ćwikły, które idealnie komponują się z potrawami z jajek oraz mięsa.

żonkileJajka są symbolem świąt wielkanocnych, podczas śniadania podaje się na rozmaite sposoby, np. jajka z majonezem lub sosem tatarskim, jajka w chrzanie, jajka faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Można także przygotować smaczne sałatki z dodatkiem jajek, np. sałatkę śledziową z jajkiem lub pyszną sałatkę porową. Często robi się również pasty jajeczne, które są bardzo popularne na polskich świątecznych stołach.

Nie możemy oczywiście zapomnieć o odpowiednim udekorowaniu stołu. Powinnyśmy go nakryć białym obrusem, przyozdobić gałązkami świeżego bukszpanu, pięknymi i kolorowymi pisankami, kurczaczkami, barankiem. Bardzo radośnie i wiosennie na stole będzie też wyglądać bukiet żonkili.

Śniadanie wielkanocne tradycyjnie rozpoczynamy po powrocie z porannej mszy rezurekcyjnej. Zanim rozpoczniemy jedzenie smakołyków składamy życzenia naszym najbliższym i dzielimy się symbolicznie poświęconym w sobotę jajkiem.

W wielu polskich domach tradycyjną potrawą, która gości na stole w czasie wielkanocnego śniadania jest żur przygotowywany na specjalnym zakwasie i gotowana lub pieczona biała kiełbasa. Obie potrawy kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich świątecznego śniadania.

ciastkoNa stole oczywiście nie może też zabraknąć słodkości. Wielkanocne baby, mazury, serniki czy makowce są obowiązkowe podczas Świąt Wielkiejnocy. Po długim poście nareszcie możemy pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i słodki deser.

Śniadanie wielkanocne to dla wielu ludzi najważniejszy czas podczas świąt, to wtedy spotykamy się wspólnie z całą rodziną, jedząc smaczne potrawy, radując się ze Zmartwychwstania naszego Zbawiciela oraz z chwil spędzonych razem. Dla wielu Polaków Święta Wielkanocne to jedyny czas, gdy mogą wspólnie usiąść przy stole ze swoją rodziną, gdyż na co dzień daleko pracują lub mieszkają. Dlatego dla wielu z nas, czas ten jest tak wyjątkowy i piękny.

Oceń ten artykuł

Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: Wielkanoc

Poprzedni artykuł:
Następny artykuł:

Napisz komentarz



*