zurawina

Żurawina – właściwości zdrowotne

zurawina

Żurawina – właściwości i przepisy

Żurawina błotna to roślina, która w naturalnych warunkach zasiedla tereny bagniste. To wiecznie zielona krzewina, posiadająca drobne łodyżki, a także malutkie, jajowate, błyszczące listki.

Okres kwitnienia przypada na czerwiec i lipiec, owocuje natomiast jesienią. Posiada soczyste, bardzo kwaśne czerwone jagody, które – podobnie jak owoce jarzębiny – mogą pozostawać na roślinach nawet do wiosny. Co więcej, nie tracą przy tym cennych witamin i innych wartościowych składników.

Właściwości żurawiny

Na działkach i w ogródkach uprawia się żurawinę wielkoowocową, której przeróżne odmiany wyhodowano w USA. Żurawina ta wymaga gleby odpowiedniej wilgotności, a przede wszystkim bardzo kwaśnego podłoża.

Owoce żurawiny to skarbnica szeregu cennych składników. W tych małych kuleczkach znajdziemy m.in. witaminę C, wiele witamin z grupy B i prowitaminę A, jak również pektyny, błonnik, cukry i liczne kwasy organiczne wraz z kwasem cytrynowym, chinowym, benzoesowym. Te dwa ostatnie gwarantują owocom żurawiny niezwykłą trwałość w przechowywaniu. Ze składników mineralnych znajdujemy w nich m.in. jod, żelazo, potas, magnez, wapń.

Schodzenia, których leczenie można wspomagać za pomocą żurawiny

Owoce, a także przetwory żurawinowe stanowią dobry lek dla ludzi chorych na wątrobę. Jeżeli połączymy je z miodem pszczelim, pomogą w powrocie do zdrowia w czasie przeziębienia, grypy, osłabienia zimowego czy anginy.

Napoje na bazie żurawiny doskonale ugaszą pragnienie, jeżeli będziemy zmagać się z gorączką czy z przegrzaniem organizmu. Wykażą także pozytywne działanie, jeżeli chodzi o przemęczenie, ból głowy wywołany zaczadzeniem, korzystnie wpływają na przepływ krwi w organizmie. Regularne opijanie soku z żurawin zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę.

Przetwory na bazie żurawiny wykazują też korzystny, wzmacniający wpływ na działanie antybiotyków i sulfonamidów. Zawierają sporo witaminy P (rutyny), dzięki czemu są niezwykłym dobrodziejstwem dla osób ze skłonnościami do żylaków, a także dla tych, u których nietrudno o krwawe wybroczyny pod skórą i sińce. Przetwory z żurawin można też polecić nadciśnieniowcom.

Żurawina oprócz wzmacniającego działania ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit, pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę. Kisiele z żurawin usuwają uporczywe biegunki. Zalecane są szczególnie dla osób słabych, starszych, dzieci, rekonwalescentów.

Z owoców żurawin można też przygotować mnóstwo niezwykle zdrowych przetworów, można je też stosować jako kosmetyki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *