Azjatyckie smaki
Smaki Azji doceniane są na całym świecie, nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również wartości odżywcze. Ponadto z Azji właśnie przybyło do Europy wiele przypraw, bez których nie wyobrażamy sobie posiłku.
Zapraszam w świat kulinarnej rozkoszy, gdzie poznamy dwa wyśmienite przepisy na sajgonki oraz polędwicę po seczuańsku. Polecam!
Kuchnia azjatycka
Pod tym pojęciem skrywają się wszystkie kuchnie regionu jakim jest Azja. Mówimy tu o kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej itp. Elementem łączącym wszystkie te rejony jest kontrast smaków, charakterystyczne produkty, jak: ryż, makaron, sos sojowy czy przyprawy korzenne. Kuchnia krajów azjatyckich jest niezwykle ważna, nie tylko ze względu na smak i wygląd. To również doskonały sposób na utrzymanie w równowadze ciała i umysłu. Jedzenie jest swego rodzaju filozofią, która jest strawą dla duszy i ciała. Z tego też względu Budda czy Konfucjusz przedstawiani są z krągłymi brzuchami, mino że obaj byli nader szczupli.
Podróż w kulinarny, niezwykły świat Indii, Chin czy Wietnamu, może spowodować to, że znajdziemy cząstkę siebie w tym wspaniałym jedzeniu. Może tego nam właśnie trzeba, w świecie w którym ciągle się goni za czymś?
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne sajgonki oraz polędwicę po syczuańsku. Przepisy sprawdzone i godne polecenia.
Przepis na sajgonki
Składniki:
- 20 dag mielonej wieprzowiny;
- 5 dag suchego makaronu sojowego;
- 3 dymki ze szczypiorkiem;
- pietruszka;
- 2 łodygi selera naciowego;
- marchew;
- 1/2 pęczka kolendry;
- 1/2 małego ogórka;
- 3 ząbki czosnku;
- kawałek świeżego imbiru;
- łyżka słodko-kwaśnego sosu chilli;
- 2 łyżeczki sosu rybnego;
- 2 łyżeczki cukru;
- paczka papieru ryżowego ( 20 sztuk);
- 2 litry oleju do smażenia.
Makaron należy zalać gorącą wodą i odstawić na 5-10 minut. Gdy zmięknie, odsączyć go i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir i marchew zetrzeć na tarce. Dymki, łodygi selera, ogórek i pietruszkę pokroić, kolendrę drobno posiekać.
Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć czosnek, imbir, pietruszkę i dymki. Dodać mięso, seler i usmażyć. Wymieszać marchew, kolendrę, ogórek, sosy, cukier i makaron.
Krążki papieru ryżowego należy zwilżyć letnią, przegotowaną wodą. Na połowie każdego ułożyć 1,5 łyżki wystudzonego farszu. Zawinąć brzegi, zwinąć w rulon i odłożyć na 15 minut.
W głębokim garnku należy rozgrzać olej i ostrożnie wkładać po 3-4 sajgonki. Smażyć na złoto, po 8-10 minut. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać ciepłe do jedzenia.
Przepis na polędwicę po seczuańsku
Składniki:
- 40 dag polędwicy wieprzowej;
- 2 papryki;
- cebula;
- pędy bambusa ze słoika;
- 1/2 puszki ananasa;
- olej, sól, pieprz, ostra papryka;
- przecier pomidorowy;
- śmietana;
- ryż jako dodatek lub makaron.
Marynata:
- olej,
- roztarty ząbek czosnku,
- łyżeczka startego korzenia imbiru,
- łyżka sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- po łyżeczce curry,
- papryki,
- siekanej mięty,
- kolendry.
Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zanurzyć na minimum 1 godzinę w marynacie. Następnie na rozgrzanej patelni obsmażyć, doprawić do smaku i odstawić.
Na drugiej patelni na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone i oczyszczone papryki. Wszystko poddusić, a na koniec dodać pędy bambusa i małe kawałeczki ananasa. Wszystko razem wymieszać.
Gorącą mieszankę warzywno-owocową dodać do rozgrzanego mięsa i wymieszać. Dusić razem do miękkości mięsa. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Do dania na patelni dodać przecier pomidorowy i odrobinę śmietany. Wymieszać, poddusić jeśli będzie taka potrzeba i doprawić wedle smaku. Można podawać z ugotowanym ryżem na sypko.
Przedstawione przepisy to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, to samo zdrowie naturalnych składników. Idzie wiosna, wiec warto sięgnąć po posiłki lekkie, a przy tym pożywne.