Herbaty Oolong
Każdy z nas ma swoją ulubioną herbatę. Jedni lubią czarną, inni czerwoną, jeszcze inni delektują się herbatą zieloną. Herbata oolong jest przeznaczona dla miłośników herbaty delikatnej w smaku, a jednocześnie zadziwiającej aromatem.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na jej temat, zapraszam do lektury poniższego tekstu.
Okiem przeszłości
Historia herbaty oolong sięga XVII wieku. Zauważono, że herbata pochodząca ze skalistych zboczy gór Wu Yi w prowincji Fujian daje napar niezwykle odżywczy i wzmacniający.
Lokalna ludność cieszyła się zdrowiem i rzadko zapadała na poważne dolegliwości. Z czasem połączono te fakty i okazało się, że obfita w związki mineralne gleba odpowiada za dobroczynny wpływ herbaty na organizm. Ma to też związek z procesem przetwarzania listków polegającym na ich krótkim utlenieniu, stąd określenie „zielony oolong”. Wszystko to sprawia, iż herbata oolong zachowuje bogactwo swoich składników, takich jak witaminy, mikroelementy oraz spektakularna ilość polifenoli.
Herbaty oolong produkowane są również na Tajwanie, w północnej części wyspy. Ich historia sięga XIX wieku. Początkowo były to ilości niewielkie, jednak od połowy lat 70. ich produkcja systematycznie wzrastała. Zaskakują świeżym i subtelnym smakiem z lekkim kwiatowym akcentem.
Herbaty Wulong (czarny smok), jak określa się je w Chinach, są tam niezwykle popularne. Pije się je o każdej porze dnia. Najczęściej przygotowane są w niewielkich dzbanuszkach i po krótkim parzeniu przelewane są do niewielkich czarek.
Walory smakowe
Ogromną zaletą herbaty oolong jest przyjemny, łagodny smak, nawiązujący do delikatnej zielonej czy białej herbaty. Nie występuje tu charakterystyczna dla niektórych zielonych herbat goryczka.
Herbaty szmaragdowe, jak często się je określa, polecane są osobom ceniącym delikatne, subtelne napary oraz zwracającym uwagę na wysoką aromatyczność czy niuanse smakowe.
Chętnie wybierane są przez osoby, dla których ważna jest łatwość w przygotowaniu naparu oraz możliwość wykorzystania tych samych listków do nawet trzykrotnego parzenia.
Walory zdrowotne
Herbaty te są niezwykle cenne także wówczas, gdy spojrzymy na nie pod kątem właściwości zdrowotnych, stąd nikogo nie powinno dziwić, że zjednały sobie uznanie wszystkich dbających o kondycję i wygląd. Zawierają kompleks wszystkich witamin i mikroelementów. Posiadają wysoki poziom związków polifenolowych, które wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływają na układ krążenia.
Sposób parzenia
Listki zalewamy wodą przegotowaną i przestudzoną do temperatury 85-90 stopni C. Czas parzenia to 1-3 minuty. Sugeruje się parzyć te same listki do 2-3 razy. Należy przy każdym kolejnym parzeniu wydłużyć czas o jedną minutę.
Często herbaty oolong proponowane są na prezent z uwagi na ich delikatny pozbawiony goryczki i intensywności smak. Potrafią zaskoczyć pięknem listków, które po zaparzeniu zdają się ożywiać. Napar wyśmienicie smakuje w wersji na ciepło, jak i schłodzonej.