Kuchnia

Przyprawy pod lupą: bazylia

Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina ciepłolubna jednoroczna, stosowana w kuchni jako jedna z popularniejszych przypraw. Pochodzi z tropikalnych obszarów Azji,…

11 lat ago

Wiosenne przysmaki

Wiosna to czas, gdy wszyscy chcemy zacząć odżywiać się lekko i zdrowo. Po zimie często mamy również do zrzucenia kilka…

11 lat ago

Tanie ciasto dla studenta – bananowiec

„Głodny jak student” - to powiedzenie owiane zostało już licznymi legendami. Studencka kieszeń z reguły rzadko pozwala na rozrzutność, a…

11 lat ago

Azjatyckie smaki

  Smaki Azji doceniane są na całym świecie, nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również wartości odżywcze. Ponadto…

11 lat ago

Ciekawy pomysł na ciasto francuskie!

  W każdym hipermarkecie spożywczym można kupić mrożone ciasto francuskie. Znajduje ono mnóstwo zastosowań w kuchni. Może być przyrządzane zarówno…

11 lat ago

Przyprawy pod lupą: tymianek pospolity

Tymianek (Thymus vulgaris) jest wiecznie zieloną krzewinką z rodziny wargowych. Ojczyzną jego są kraje śródziemnomorskie, ale można go uprawiać także…

11 lat ago

Śliwki

Śliwka ma bardzo dużo zalet. Reguluje trawienie, chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega rozwojowi nowotworów, a nawet pozytywnie wpływa na nasz…

11 lat ago

Oleje w kuchni

W sklepach jest wiele ich rodzajów. Mają różne wartości odżywcze i smaki. Jedne nadają się tylko do sałatek oraz potraw…

11 lat ago

Jagody

Jagody to bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe owoce. Są polecane szczególnie osobom, które długie godziny spędzają pracując przy komputerze,…

11 lat ago

Lody i sorbety

Są orzeźwiające, dodają nam energii, hamują apetyt i pragnienie, dlatego uwielbiamy je zajadać, szczególnie latem, gdy jest bardzo ciepło. Lody…

11 lat ago