Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina ciepłolubna jednoroczna, stosowana w kuchni jako jedna z popularniejszych przypraw. Pochodzi z tropikalnych obszarów Azji,…
Wiosna to czas, gdy wszyscy chcemy zacząć odżywiać się lekko i zdrowo. Po zimie często mamy również do zrzucenia kilka…
„Głodny jak student” - to powiedzenie owiane zostało już licznymi legendami. Studencka kieszeń z reguły rzadko pozwala na rozrzutność, a…
Smaki Azji doceniane są na całym świecie, nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również wartości odżywcze. Ponadto…
W każdym hipermarkecie spożywczym można kupić mrożone ciasto francuskie. Znajduje ono mnóstwo zastosowań w kuchni. Może być przyrządzane zarówno…
Tymianek (Thymus vulgaris) jest wiecznie zieloną krzewinką z rodziny wargowych. Ojczyzną jego są kraje śródziemnomorskie, ale można go uprawiać także…
W sklepach jest wiele ich rodzajów. Mają różne wartości odżywcze i smaki. Jedne nadają się tylko do sałatek oraz potraw…
Są orzeźwiające, dodają nam energii, hamują apetyt i pragnienie, dlatego uwielbiamy je zajadać, szczególnie latem, gdy jest bardzo ciepło. Lody…