Podroby są częściami jadalnymi zwierząt, które nie wchodzą w skład tzw. tusz. Myśląc o nich, mamy na myśli wnętrzności, takie…
Im więcej makaronu gości na naszych polskich stołach, tym większe wzbudza on kontrowersje. Jedni go chwalą, że jest zdrowy, że…
Żur jest potrawą, której, obok jajek i wielkanocnej baby nie może zabraknąć na świątecznym stole w Wielką Niedzielę. Przyrządzany jest na bazie…
Prawie każdy - choćby od czasu do czasu - lubi zjeść coś słodkiego: ciasteczko do herbaty, torcik czekoladowy do kawy,…
Kuchnia czeska dla Polaków skrywa wiele tajemnic. Przepisy naszych południowych sąsiadów można bez problemu zaszczepić na rodzimym stole. Dzięki…
Kardamon jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych. Rośnie w tropikalnych lasach Indii, Sri Lanki i Chin. Jako przyprawy używa się…
Powszechnie uważa się, że aby upiec smaczne domowe ciasto, wystarczy mieć dobry przepis oraz wysokiej jakości produkty.Osoby, które mają doświadczenie w pieczeniu, wiedzą jednak, że…
Lukry stanowią piękne zwieńczenie wypieków, fantastycznie wyglądają i mogą być świetną podstawą dla wielu dekoracji ciast, tortów itp. Warto więc…
Ciasta drożdżowe powinny być wyrośnięte, lekkie i puszyste. Należą do wypieków tanich i bardzo zdrowych (stosuje się je nawet w…
Pieczarki to warzywa nie tylko smaczne, ale również zdrowie, dlatego warto by na stałe zagościły na naszych talerzach. Dietetycy zalecają,…