Kuchnia

Potrawy z podrobów

Podroby są częściami jadalnymi zwierząt, które nie wchodzą w skład tzw. tusz. Myśląc o nich, mamy na myśli wnętrzności, takie…

11 lat ago

Makaron – prawdy i mity

Im więcej makaronu gości na naszych polskich stołach, tym większe wzbudza on kontrowersje. Jedni go chwalą, że jest zdrowy, że…

11 lat ago

Przepis na żur

  Żur jest potrawą, której, obok jajek i wielkanocnej baby nie może zabraknąć na świątecznym stole w Wielką Niedzielę. Przyrządzany jest na bazie…

11 lat ago

Jak wybrać formę do ciasta?

Prawie każdy - choćby od czasu do czasu - lubi zjeść coś słodkiego: ciasteczko do herbaty, torcik czekoladowy do kawy,…

11 lat ago

Czeskie przysmaki na polskim stole!

  Kuchnia czeska dla Polaków skrywa wiele tajemnic. Przepisy naszych południowych sąsiadów można bez problemu zaszczepić na rodzimym stole. Dzięki…

11 lat ago

Przyprawy pod lupą: kardamon

Kardamon jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych. Rośnie w tropikalnych lasach Indii, Sri Lanki i Chin. Jako przyprawy używa się…

11 lat ago

Poradnik: temperatura i czas pieczenia

Powszechnie uważa się, że aby upiec smaczne domowe ciasto, wystarczy mieć dobry przepis oraz wysokiej jakości produkty.Osoby, które mają doświadczenie w pieczeniu, wiedzą jednak, że…

11 lat ago

Przepisy na lukry

Lukry stanowią piękne zwieńczenie wypieków, fantastycznie wyglądają i mogą być świetną podstawą dla wielu dekoracji ciast, tortów itp. Warto więc…

11 lat ago

Przepis na ciasto drożdżowe

Ciasta drożdżowe powinny być wyrośnięte, lekkie i puszyste. Należą do wypieków tanich i bardzo zdrowych (stosuje się je nawet w…

11 lat ago

Pieczarki – przepisy kulinarne

Pieczarki to warzywa nie tylko smaczne, ale również zdrowie, dlatego warto by na stałe zagościły na naszych talerzach. Dietetycy zalecają,…

11 lat ago