Kardamon jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych. Rośnie w tropikalnych lasach Indii, Sri Lanki i Chin. Jako przyprawy używa się wysuszonych owoców z nasionkami w środku. Dwucentymetrowe nasionka mogą być jasne albo ciemne, ale obie odmiany mają ostry smak i charakterystyczny aromat korzenno-kamforowy.
Ze względu na ten silny zapach nie można pomylić kardamonu z żadnym innym ziołem.
Ludzie Wschodu preferują mocno pachnące potrawy i dlatego kardamon należy do ulubionych i bardzo rozpowszechnionych przypraw kuchni wschodniej. Dodawany jest do przyrządzanej po arabsku kawy, również herbata z kardamonem jest typowym napojem wschodnim. W Anglii dodaje się czasem kardamonu do whisky, w innych krajach bywa stosowany do ponczów, pasztetów, kiełbas i pilawu.
Kruche ciasto przygotowuje się w sposób tradycyjny. Ryż umyć, rozgotować w mleku i po ostudzeniu dodać żółtka, masło i ubitą pianę z białek. Na końcu dosypać migdałów i kardamonu. Ułożyć masę na kruchym cieście. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku i posypać cukrem pudrem. Gotowe ciasto polać kieliszkiem rumu lub araku.
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać, dodać surowe żółtka, przesiany cukier i zmielone orzechy. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 10 minut do lodówki. Z ciasta formować wałeczki, dzielić je na jednocentymetrowe kawałki lub formować podkówki, kółka itp. Lukier: białka z cukrem ucierać na pulchną masę, przyprawić sokiem z cytryny i wsypać kardamon. Przed włożeniem do piekarnika na kardamonkach rozsmarowujemy nożem lukier, pieczemy je w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.