Kuchnia

Co warto wiedzieć o mące?

Mąka - niezastąpiony składnik wielu dań - pozyskiwana jest w procesie mielenia ziaren zbóż, takich jak pszenica, owies, żyto, jęczmień,…

11 lat ago

Smaczne i zdrowe jajka

Opakowania jajek czarują kolorowymi obrazkami z wiejskich zagród i chodzących po łąkach kur. Kupujesz je z myślą, że to produkty…

11 lat ago

Jak przechowywać żywność?

Żywność wytworzoną i zapakowaną w przetwórniach przemysłowych przechowujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniach. Natomiast czas przechowywania potraw i wyrobów…

11 lat ago

Przyprawy pod lupą: curry

Tajemnica przyprawiania potraw polega na odpowiednim przygotowaniu i dozowaniu mieszanek ziołowo-korzennych. Dużym ułatwieniem są gotowe mieszanki składające się z kurkumy,…

11 lat ago

Owoc kiwi

Aktinidia chińska, zwana też agrestem chińskim, jest pnączem z charakterystycznymi czerwono owłosionymi pędami, wyrastającym do wysokości 8 m. Uprawia sieją…

11 lat ago

Przepisy na ciasta francuskie i półfrancuskie

Ciasta francuskie uznaje się za ciasta wykwintne. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga sporo wprawy. Od innych wypieków różnią…

11 lat ago

Peklowanie szynki

Peklowanie mięsa jest procesem technologicznym, polegającym na działaniu solanki albo mieszanki peklującej na mięso. W efekcie tego procesu dochodzi do…

11 lat ago

Kawa a zdrowie

Są osoby, które każdy dzień zaczynają od filiżanki aromatycznej kawy. Jednak nie wiadomo do końca czy jest to uzależnienie od…

11 lat ago

Jak wybrać dobre czerwone wino?

  Mówi się, że naprawdę dobre wino powinno być całkowicie naturalne. Nie powinno zawierać żadnych dodatków, z wyjątkiem drożdży. Niestety,…

11 lat ago

Przepisy na flaczki

  Flaczki to danie, za którym wiele osób nie przepada głównie ze względu na niezbyt miłe skojarzenia, jest jednak daniem,…

11 lat ago