Każdy zna zapach domowego pasztetu z dzieciństwa. Świeży, aromatyczny, wyjęty prosto z piekarnika i rozpływający się ustach. Zrobiony według…
Egzotyczne owoce są u nas obecnie na wyciągnięcie ręki, chociaż jeszcze kilkanaście lat temu - o czym mało kto jeszcze…
Jeśli myślisz, że placki ziemniaczane są wyłącznie narodowym daniem Polaków i że poza granicami naszego kraju mało kto zna ten…
Dieta bezglutenowa, bezwzględnie nakazana w przypadku choroby trzewnej, jaką jest celiakia, polega na wyłączeniu z jadłospisu takich zbóż, jak pszenica,…
Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce, które warto jeść szczególnie zimą. Są dużo bardziej odporne na chłód od pomarańczy. Zimą…
Omlet to bardzo popularna potrawa, bazująca na jajkach. Wyróżnia się kilka rodzajów omletów - omlety naturalne oraz omlety biszkoptowe. Omlet…
Gałka muszkatołowa to wysuszone jądro nasienne rośliny zwanej muszkatołowiec korzenny. To niewielkie drzewo, uprawiane w krajach o ciepłym klimacie. Owoce muszkatołowca,…
Cykoria jest warzywem pochodzącym z Egiptu - niemal spod piramid. W starożytności była niezwykle ceniona, ze względu m.in. na świetne…
Świeże mięso cielęce ma kolor szaroróżowy z odcieniem mlecznym lub szaroróżowy. Barwa tłuszczu — biała do kremowej. Powierzchnie mięsa powinny…
Ocet jest przyprawą zakwaszającą oraz środkiem służącym do utrwalania żywności (marynaty). Znany i używany był już w starożytności. Służył jako…