Kuchnia

Domowy pasztet

  Każdy zna zapach domowego pasztetu z dzieciństwa. Świeży, aromatyczny, wyjęty prosto z piekarnika i rozpływający się ustach. Zrobiony według…

11 lat ago

Egzotyczne owoce

Egzotyczne owoce są u nas obecnie na wyciągnięcie ręki, chociaż jeszcze kilkanaście lat temu - o czym mało kto jeszcze…

11 lat ago

Placki ziemniaczane z Francją w tle!

Jeśli myślisz, że placki ziemniaczane są wyłącznie narodowym daniem Polaków i że poza granicami naszego kraju mało kto zna ten…

11 lat ago

Bezglutenowe przepisy

Dieta bezglutenowa, bezwzględnie nakazana w przypadku choroby trzewnej, jaką jest celiakia, polega na wyłączeniu z jadłospisu takich zbóż, jak pszenica,…

11 lat ago

Mandarynka

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce, które warto jeść szczególnie zimą. Są dużo bardziej odporne na chłód od pomarańczy. Zimą…

11 lat ago

Przepisy na omlety

Omlet to bardzo popularna potrawa, bazująca na jajkach. Wyróżnia się kilka rodzajów omletów - omlety naturalne oraz omlety biszkoptowe. Omlet…

11 lat ago

Przyprawy pod lupą: gałka muszkatołowa

  Gałka muszkatołowa to wysuszone jądro nasienne rośliny zwanej muszkatołowiec korzenny. To niewielkie drzewo, uprawiane w krajach o ciepłym klimacie. Owoce muszkatołowca,…

11 lat ago

Cykoria – zimowe warzywo

Cykoria jest warzywem pochodzącym z Egiptu - niemal spod piramid. W starożytności była niezwykle ceniona, ze względu m.in. na świetne…

11 lat ago

Potrawy z cielęciny

Świeże mięso cielęce ma kolor szaroróżowy z odcieniem mlecznym lub szaroróżowy. Barwa tłuszczu — biała do kremowej. Powierzchnie mięsa powinny…

11 lat ago

Jak zrobić domowy ocet?

Ocet jest przyprawą zakwaszającą oraz środkiem służącym do utrwalania żywności (marynaty). Znany i używany był już w starożytności. Służył jako…

11 lat ago