Krem z pomidorów
Jeżeli lubisz pomidory, znudziły Ci się tradycyjne dania z nimi w roli głównej, mamy dzisiaj dla Ciebie przepis na pyszny krem z pomidorów.
Jego przygotowanie zajmie Ci do 45 minut, a porcja to tylko 170 kcal – dlatego naprawdę warto się skusić.
Składniki
- średnia cebula,
- marchew,
- 2 łodygi selera naciowego
- 750 ml bulionu z kurczaka,
- 4 pomidory lub 2 puszki krojonych pomidorów,
- 4 łyżki pestek ze słonecznika,
- kilka gałązek kolendry
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie
Cebulę siekamy, marchew i seler kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy pozostałe warzywa, chwilę dusimy, wlewamy bulion oraz dodajemy pomidory (jeżeli zdecydowaliśmy się na świeże, kroimy je w kostkę). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni pestki słonecznika, dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze 15 minut, następnie przelewamy zupę do blendera i miksujemy. Zdobimy kolendrą, osobno podajemy dodatkowe pestki słonecznika, śmietanę i groszek ptysiowy.