Pomysły na potrawy z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni! To dobra wiadomość dla wszystkich amatorów tych owoców. Poniżej przedstawimy Wam kilka inspiracji i udowodnimy, że truskawki są bardzo wszechstronne i można je wykorzystać do naprawdę wielu potraw!
Zapraszamy do lektury i czerpania truskawkowych inspiracji. Każdy na pewno znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu.
Biszkopt truskawkowy
Truskawki są owocami doskonale nadającymi się do ciast: serników, tortów, biszkoptów. Świetnie nadają się do tortów: wystarczy, że upieczemy spód z biszkoptu, położymy bitą śmietanę i wrzucimy truskawki.
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
Składniki ubijamy (najpierw jajka, potem reszta) na sztywną pianę i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 20 minut. Pamiętaj aby tortownicę najpierw wyłożyć papierem!
Sałatka truskawkowa
- Bardzo smacznym i zdrowym daniem z truskawkami jest sałatka.
Truskawki najlepiej połączyć ze szpinakiem, pomarańczami, jogurtem naturalnym, a do tego dodajemy płynny miód, siemię lniane oraz cukier. Można oczywiście tworzyć własne kombinacje i smaki! Warto jedynie pamiętać, że z owoców też można robić przepyszne sałatki.
Dla fanów bardziej oryginalnych dań polecamy sałatkę z truskawkami i kurczakiem i grzankami.
Pierogi z truskawkami
- To teraz coś na obiad!
Przepysznym daniem obiadowym są pierogi z truskawkami. Wystarczy zrobić klasyczne ciasto na pierogi, włożyć truskawki i podawać oblane śmietaną i posypane cukrem. Palce lizać!
Truskawki świetnie komponują się także z mięsem, np. z polędwiczkami.
Desery truskawkowe
- Coś dla miłośników łasuchowania.
Naszą propozycją na dzisiaj są gofry z truskawkami. Wystarczy pokroić je na małe kawałki i położyć z bitą śmietaną na gofrze. Bardzo prosty sposób na przemycenie odrobiny witamin dla łasuchów!
Ważne, aby eksperymentować z truskawkami i szukać naprawdę oryginalnych przepisów. W końcu tymi owocami możemy cieszyć się tak krótko…