Przepis na domowe pączki
Pączki z różą to jedne z ulubionych pączków jakie jemy nie tylko w tłusty czwartek, ale każdego dnia. Tłusty czwartek to idealna okazja, aby zrobić samodzielnie pyszne, domowe pączki. Wystarczy odrobina chęci i trochę wolnego czasu, a będziemy mogli cieszyć się własnymi cudownie smakującymi i pachnącymi pączusiami.
Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki
- 2 jaka
- 5 żółtek
- 2 szkl. ciepłego mleka
- ćwierć szklanki cukru
- ćwierć szklanki oleju
- 2 cukry waniliowe
- 5 dag drożdży
- 1,5 łyżki spirytusu
- 2 słoiczki marmolady z róży
- szczypta soli
- 1 kg smalcu do smażenia (5 kostek)
Wykonanie
Z drożdży, kilku łyżek mleka, odrobiny cukru oraz mąki należy zrobić zaczyn, odstawić na około 30 min. aż wyrośnie. Jajka i żółtka ubić z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką, resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na końcu dodać olej i spirytus, dobrze wyrobić ciasto, a w razie potrzeby (gdyby się kleiło) podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godz., aż objętość zwiększy się dwukrotnie. Kolejno odrywać kawałki ciasta i formować kulki (1 pączek – 6 dag ciasta). Uformowane kuleczki odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 45 minut, aż wyrosną. Wrzucać na gorący tłuszcz, pamiętając, aby zostawić trochę miejsca (pączki urosną w czasie smażenia). Smażyć na małym ogniu, by dobrze wypiekły się nie tylko na zewnątrz, ale również w środku. Gdy są gotowe wyciągamy i każdy z osobna nabijamy marmoladą. Jeśli ktoś lubi na końcu można posypać pączusie cukrem pudrem. Smacznego! :)